Projects

Sports centre Nieuw Zuilen, Utrecht


Nieuw Zuilen

Size
ca. 4.200 m² GFA
Commission
Integrated design
Duration
2008 - 2010
Budget
€ 5.500.000

The building is located at the bottom of a tree lined lane. With its eye catching pitched timber roof that references the barn typology, high quality masonry and large glazed facades, the sports hall has manifests itself as a modern, friendly building with characteristic artisanal details.

The pitched roof, together with the fact that the building is partly sunken into the ground, gives the building a modest look and naturally embeds it in its green surroundings. The connection with the sport fields is made through sloping surfaces. The fact that the ground floor is lowered makes it possible to create generous stairs and stands that mediate between the terrain and the restaurant on the second floor.

The building also provides spaces for numerous social functions serving the surrounding neighborhood such as: a daycare centre, multifunctional areas, cafeteria, changing rooms for the football club and a skittle alley, thus becoming a valuable addition to the Nieuw-Zuilen area.

Nieuw Zuilen
FOTO: MARK PRINS

The materialization of the interior spaces supports the overall concept. The wooden roof structure in particular gives the building a robust but friendly image and its overhang provides shade for the transparent façades.


Based on the Cradle-2-Cradle philosophy, the building to a great extent is built with materials from renewable sources and recycled materials.

Schema materialisering_EN

The building is fitted with a heat pump and to a great extent built with materials from renewable sources and recycled materials. This, together with a high thermal mass, makes the building highly sustainable while providing an excellent climate for sports and relaxation.

Sportcentrum Nieuw Zuilen, Utrecht
Sportcentrum Nieuw Zuilen, Utrecht