Projecten

Sport- en recreatiecentrum De Schelft Noordwijkerhout


De Schelft Noordwijkerhout

Projectomvang
ca. 6.100 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2022-2025
Projectkosten
-

Een grote brand verwoeste in 2020 een groot deel van het oude sport- en recreatiecentrum De Schelft in Noordwijkerhout. S+K kreeg de opdracht om een nieuwe en gave multifunctionele accommodatie voor zwemmen, sport, gezondheid en cultuur te ontwerpen! 

Bij aankomst op de locatie wordt men verwelkomd in een groen park. Lange grassen met bloemen, bomen en halfverharding zorgen voor een natuurlijk en biodivers terrein. Het ensemble van bouwblokken met schuine daken en verticaal gelede gevels creëert een aangename kleinschaligheid.

De compacte voetprint van het gebouw maakt het mogelijk om de omgeving te vergroenen wat bijdraagt aan een parkachtig karakter. Voor de stedenbouwkundige inpassing hebben we het gebied in twee zones ingedeeld.

schema situatie Noordwijkerhout
De Schelft Noordwijkerhout

De bebouwing ligt duidelijk zichtbaar aan de weg en het parkeren is gesitueerd in de richting de woningen, hiertussen een is groene voetgangerszone met de bestaande bomen gerealiseerd. Voor de entree ligt een groot plein met een “shared-space” welke ruimte geven voor diverse verblijfsplekken en activiteiten.

De agrarische cultuur in en rond Noordwijkerhout is een belangrijke inspiratiebron voor de materialisering. De daken zijn vormgegeven als kappen waardoor het bouwvolume naar de randen toe afneemt. Door verschillende massa’s tegen elkaar aan te schuiven binnen een orthogonale totaal vorm, ontstaat er een gebouwvolume met verschillende richtingen en oriëntaties.

 

de Schelft Noordwijkerhout

Om deze richtingen en oriëntaties verder te benadrukken is er voor de materialisering van de gevel een combinatie gemaakt van metaal en hout. Als kleur hebben we gekozen voor een groen-grijze zink-look met daaroverheen een onregelmatige verticale ril.

Naast de metalen gevels hebben we grote delen voorzien van hout. Deze houten gevels geven een agrarische uitstraling die diversiteit meekrijgt door hem op verschillende manieren te detailleren. Zo wordt hij gebruikt om beplanting te begeleiden en als lamellen om privacy te genereren.


Een speciaal ontworpen entreemeubel vormt het hart van het entreegebied.

Aan een zijde is het meubel ingericht als speelobject voor kinderen, wat zorgt voor een bijzonder accent, bewegen stimuleert en bijdraagt bij een huiselijk sfeer in het gebouw.

materialen speelelement incl. render

De samenleving van Noordwijkhout kenmerkt zich door een grote saamhorigheid en verbinding welke ook terug te vinden is binnen het verenigingsleven. Deze onderlinge verbinding hebben wij vertaald naar een eigentijdse, warme, vriendelijke en laagdrempelige sfeer in De Schelft.

De Schelft Noordwijkerhout

Door de buiten materialisering naar binnen toe door te trekken vormt zich een warme basis die wordt aangevuld en verstrekt met zachte licht vergrijsde kleuren. Een entreebalie met dubbele hoogte en is zo gepositioneerd dat dit de mogelijkheid biedt om de multifunctionele- en verenigingsruimten eenvoudig te betrekken bij de horeca en entreehal.