Projecten

Indoor Sportcentrum Leiden


Indoor sportcentrum Leiden - front

Projectomvang
ca. 10.300 m2 BVO
Opdracht
Total engineering
Looptijd
2020-2022
Projectkosten
ca. €20.000.000,-

Gelegen in een “groene sportkamer” op de hoek van de Churchilllaan en de Telderskade wordt het nieuwe Indoor Sportcentrum de blikvanger van Leiden West. Het indoor sportcentrum vervangt de oude Vijf Meihal en zal naast een topsporthal met een tribune voor ca. 2.000 toeschouwers, ook een breedtesporthal toevoegen aan het sportlandschap van de gemeente Leiden.


Kenmerkend aan het ontwerp is de stapeling van functies.

Door de beperkte afmeting van de kavel en om zoveel mogelijk groen te behouden, is de topsporthal op de verdieping gesitueerd.

Hierdoor heeft het gebouw een hoog bouwvolume met een prominente uitstraling aan de zijde van de Churchilllaan en een lager bouwvolume richting de woonwijk. Hier is de breedtesport zaal gelegen.

De bijzondere asymmetrische bouwmassa heeft op de begane grond een grotendeels terug liggende glazen plint met daarop de meer gesloten bouwmassa van de topsporthal en breedtesporthal.

Leiden_massa_indoor sportcentrum_transparant
Indoor Sportcentrum Leiden

Om de menselijke schaal terug te brengen in de bouwmassa hebben we twee ingrepen gedaan in het gevelbeeld. De gesloten bouwmassa is horizontaal, opgedeeld zodat er twee “verdiepingen” ontstaan. Binnen de lagen is er gekozen voor een opdeling met verticale lamellen waarin d.m.v. een gradiënt principe, verticale gevelopeningen worden gemaakt.

Hoewel het nieuwe sportcentrum groot is en veel functies herbergt, voelt het bij aankomst voor alle bezoekers direct overzichtelijk. Met één blik kun je je eenvoudig oriënteren en zie je waar je naartoe moet. Zo is de trappartij met vide en veel daglicht een echte blikvanger en uitnodiging om naar boven te gaan voor een spannende wedstrijd.

Leiden_gevel_indoor sportcentrum_transparant

Voor de materialisatie van het gebouw hebben wij gekozen voor een industriële en robuuste uitstraling. In de gevel is een onderscheid gemaakt in de materialisatie van de bovenbouw en de plint.

5 mei hal Leiden

Stalen sandwichpanelen, puien van glas of polycarbonaat en verticale lamellen, geven een dynamisch ritme van open- en geslotenheid aan de bovenbouw. De plint is uitnodigend en warm door de grote mate van transparantie en het gebruik van hout. Ook is ervoor gekozen om de gesloten gevelelementen in de plint te laten begroeien, wat het groene karakter van het gebied mooi versterkt.

In de materialisering van het interieur wordt het industriële en stoere karakter van de buitenzijde van het sportcentrum doorgezet. Er is gekozen voor een combinatie van beton, staal en hout aangevuld met kleuraccenten voor een speels effect. Hierdoor ontstaat een interessant combinatie van rauwe- en warme materialen.

Indoor Sportcentrum Leiden

De gemeente Leiden heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid en stelde ons daarmee voor de uitdaging om een energie leverend gebouw te ontwerpen. Dat is gelukt! Door te kiezen voor een uiterst duurzaam installatie- en energieconcept dat onder meer bestaat uit ca. 1.300 PV-panelen en 2 luchtgekoelde warmtepompen, is het gebouw over het gehele jaar energie leverend. In het zomerseizoen lukt het zelfs om ca. 40% van de opbrengsten terug te leveren aan het net.

Om de duurzaamheid van het nieuwe Indoor Sportcentrum Leiden in beeld te brengen, werken wij voor indoor sportcentrum Leiden met GPR.

GPR heeft een betrouwbare/onafhankelijke methodiek en maatstaf speciaal ontwikkeld voor sportcomplexen. Dit geeft een zeer gedetailleerd beeld voor de duurzaamheid op de thema’s: energie, materialen (MPG), gezondheid, gebruikskwaliteit, toekomstwaarde en circulariteit (CPG).