Projecten

MFA Thamerdal Uithoorn


MFA Thamerdal

Projectomvang
ca. 1.225 m2 BVO
Opdracht
Design & build
Looptijd
oktober 2019 – juli 2021
Projectkosten
ca. € 2.200.000, =

Een warm welkom in de huiskamer van Uithoorn. Multifunctionele accommodatie Thamerdal biedt ruimte aan sport maar ook aan spel, muziek en creativiteit.

Gelegen naast brede school Het Duet en midden in de wijk Thamerdal, is het complex dé ontmoetingsplek voor alle bewoners uit de buurt. Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was om een fantastische plek te ontwerpen, een echte huiskamer voor de gemeenschap. Uitnodigend en laagdrempelig voor iedereen die een ruimte zoekt voor bijeenkomsten of sociale/sportieve activiteiten. Flexibel, comfortabel, gezellig en bovenal sfeervol.

Schema uithoorn_thamerdal

Het programma van eisen vroeg om een gesloten “hokjes” structuur om privacy en rust te waarborgen. Tegelijkertijd staat dat in contrast met het open karakter dat is gewenst voor een ontmoetingsplek. Door te kiezen voor een flexibele open structuur kun je altijd even binnenlopen. Aan de huiskamer liggen ruimten die individueel afsluitbaar zijn, waarin je je terug kunt trekken voor rust en privacy.

Het gebouw voegt zich in een natuurlijke groene omgeving vol met activiteiten die als vanzelf een connectie maakt met het schoolplein. Het nieuwe landschap biedt ruimte en inspiratie voor vele buitenactiviteiten.

Schema uithoorn_thamerdal

Het complex bestaat uit twee bouwlagen waarbij de buurtkamer als het warme kloppende hart fungeert. De buurtkamer benut de totale hoogte door het toepassen van een grote vide, wat zorgt voor een visuele verbinding met alle functies. De keuken/bar wordt geaccentueerd doordat hij in een verlaagde zone ligt. Het is de verbinder van alle overige ruimen. Doorlopende zichtlijnen trekken de groene omgeving van buiten naar binnen. Dit maakt het gebouw nog toegankelijker.

Op de verdieping ligt een aangenaam en overzichtelijke werklandschap. Natuurlijk licht bepaalt in hoge mate de luchtige sfeer. Er is een duidelijke visuele connectie tussen verschillende gebruikers op deze verdieping, maar ook met de begane grond. Er is zelfs een doorkijk naar de activiteiten in de gymzaal. Elkaar zien, stimuleert interactie en gebruik!

MFA Thamerdal

De materialisatie van het exterieur is natuurlijk, groen en fris. We hebben gekozen voor materialen die makkelijk te onderhouden en duurzaam zijn en die charmant verouderen.

De dichte geveldelen bestaan uit een combinatie van materialen. De witte gladde banden van metaal benadrukken de twee bouwlagen en versterken de menselijke schaal in het gebouw. De strakke uitstraling van deze banden wordt versterkt door de toepassing van vlakken met contrasterende en ruwere materialen. Vurenhouten gevelbeplating is toegepast in een gewoven structuur en plaatselijk “kruipt” het landschap omhoog in de groene gevel. De combinatie van materialen laten het gebouw opgaan in zijn omgeving.

De transparante delen versterken de aantrekkingskracht en sociale cohesie in en rond het gebouw. Via het terras lopen binnen en buiten in elkaar over. Alle ruimten hebben de openen raamdelen die als accent in de grote glasopeningen zijn toegepast.

Schema uithoorn_thamerdal

De toegepaste materialen in het interieur volgen de groene sfeer van het exterieur ontwerp. Zo is er binnen eveneens gekozen voor een houtenafwerking welke, gecombineerd met de houten draagstructuur, warmte geeft aan de verschillende ruimten. Geïntegreerde beplanting is meegenomen in de vaste inrichtingselementen en is onderdeel van het meubelwerk wat de ruimte opdeelt.


Er zijn kleuren gebruikt om ruimten te accentueren of een eigen identiteit te geven. De overkoepelende sfeer is “kalm en relaxed” en dat biedt een flexibele basis voor verdere personalisering en verandering met de tijd.

Groot_thamerdal uithoorn

We hebben voor MFA Thamerdal ingezet op een uiterst duurzame, demontabele en onderhoudsarme materialisering. Zo is de gevel van het gebouw uitgevoerd in onderhoudsarme en demontabele materialen. Met een slimme bouwsystematiek besparen we op milieu impact, tijd en dus ook geld. Deze slimme bouwsystematiek, met maximalisatie van prefabricage, faciliteert in onze ogen ook een duurzame en hoogwaardige materialisatie zonder onnodige laagjes: we maken meer met minder!

In het interieur is er extra aandacht besteedt aan het minimaliseren van onderhoud. De materialen zijn allemaal onderhoudsarm en mede de door subtiele detaillering ook eenvoudig schoon te houden. De hoge mate van openheid en transparantie zorgen ervoor dat gebouw zeer overzichtelijk is. Dit draagt bij aan het verminderen van molest en dus onderhoud.

Naast aandacht voor materialisering en hergebruik is het gebouw technisch natuurlijk ook super duurzaam. Zo is er gekozen voor een all-electric principe waardoor het gebouw gasloos en volledig energieneutraal is. Hiermee is de huiskamer van Thamerdal helemaal klaar voor de toekomst!