Projecten

Multifunctionele Accommodatie De Beeck Bergen


De Beeck_Bergen

Projectomvang
ca. 8.400 m² BVO
Opdracht
Design & build
Looptijd
2020-2022
Projectkosten
ca. € 15.000.000

Met een wedstrijdbad, doelgroepenbad, sporthal, jeugdhonk, biljartzaal, danszaal, horeca, fitness, commissiekamers en de raadzaal van de gemeente Bergen, is De Beeck echt een multifunctionele accommodatie te noemen.

Nadat in 2017 sportcentrum De Beeck tot de grond toe afbrandde moest er een nieuwe multifunctionele accommodatie op dezelfde plek komen. Al met al best een uitdaging, want het uitgebreide programma moest passen binnen de grenzen van de bestaande kavel.

Gelegen aan de rand van een woonwijk en in de buurt van scholen en sportverenigingen, zal het gebouw functioneren als een echt schakelpunt in de wijk. Een plek voor zeer diverse groepen gebruikers. Een open toegankelijke uitstraling was dan ook een van de belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp van het gebouw.

Bergen_massastudie

Er is gekozen voor een transparante plint met daarboven een massief volume met een speels karakter. Door de transparantie van de plint lijkt het volume haast te zweven. De entree wordt benadrukt met een groot overstek, waardoor er een levendig entreeplein ontstaat.

Langs de buitengevels zijn de hoofdfuncties gelegd om zoveel mogelijk te profiteren van de natuurlijke lichtinval. De nevenfuncties, faciliteiten en ontsluiting van het gebouw liggen samen in een centrale kern.

De Beeck Bergen

Boven de transparante plint is er gekozen voor een massief volume dat is uitgevoerd in lichtkleurige aluminium cassettes. Bijzonder is dat deze aluminium cassettes bestaan uit drie verschillende kleurtonen, drie verschillende diktes en negen verschillende afmetingen. Hierdoor krijgt de gevel een speels reliëf.

De gevelopeningen van de bovenbouw zijn op een bijzondere manier gedetailleerd. Ter plaatse van de raadzaal is er gekozen voor een opvallende grote gevelopening die veel daglicht naar binnen toe laat. In “het oog” ligt de beglazing terug ten opzichte van de aluminium cassettes waardoor het een echte blikvanger is.

In de dans- en biljartzaal is er gekozen voor een gevelopening met een zogenaamd “brievenbus” principe. Een langgerekt laag raam op vloerniveau welke zo is gedetailleerd dat het glas gelijk met de buitenste aluminium gevelcassette ligt. Zo komt het natuurlijke daglicht binnen zonder dat het conflicteert met de functionaliteit van een dans- en biljartzaal.

Bergen_gevelstudie_transparant

Gevel principes

Voor de materialisering van interieur is er gekozen voor natuurlijke materialen waarbij hout de boventoon voert. De houten constructie en houten plafonds vormen een mooi contrast met de donkere vloer in de sporthal en in de centrale kern van het gebouw. De kern van het gebouw heeft een groene wand met planten en een groot daklicht, wat het gebouw een hele eigen karakteristieke uitstraling geeft.

De Beeck Bergen

Duurzaamheid is meer dan alleen energie besparen. In het gebouw is daarom veel aandacht besteed aan natuurinclusief bouwen. Onder anderen door groene daken, vleermuiskasten, een bijenvolk en geïntegreerde vogelkasten in de aluminium cassettes scoort het gebouw 20 punten op natuurinclusiviteit. Hierdoor mag het gebouw zich echt natuur inclusief noemen!

Natuurlijk is ook aan energie besparen gedacht. Door rekening te houden met de oriëntatie van elke functie, is er slim gebruik gemaakt van de beschikbare zonnewarmte. Zo liggen de zwembaden die je graag warm houdt vanzelfsprekend aan de zuidgevel en ligt de sporthal aan de koelere noordgevel.

Daarnaast heeft het gebouw een gebalanceerd en All-Electric installatieconcept. De 1150 PV cellen zorgen ervoor dat een deel van de elektriciteitsbehoefte lokaal zal worden opgewerkt.