Projecten

Pieter van den Hoogenband zwemstadion, Eindhoven


Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, Eindhoven

Projectomvang
15.000 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
december 2003 - september 2006
Projectkosten
€ 24.000.000

Na het grote succes van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruin op de olympische spelen in 2000 te Sydney was er genoeg draagvlak om een state of the art topsport zwemcentrum in Eindhoven te realiseren.

Het centrum zou het oude 50 meter bad, vervangen en een uitbreiding vormen op het bestaande complex. Rekening houdend met het bestaande 50 meter bad diende het complex in fases gemoderniseerd en uitgebreid te worden met een Olympisch 10-baans 50 meter bad incl. een 2 meter verplaatsbaar ponton, een 8-baans 25 meter duikbassin met een olympische springinstallatie, een tribune voor drie duizend toeschouwers en diverse faciliterende ruimten.

Aangezien de bouwvlek zowel een stedelijke als een landschappelijke zijde kent is er gekozen om het nieuwe volume vorm te geven als een overgang tussen natuur en stad. Door een alles omvattende vloeiende beweging te maken richting de Tongelreep (waterloop) ontstaat er een aflopend volume dat aan de zijde van de ligweide in de vorm van een talud wordt afgemaakt.

Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, Eindhoven

Bepalend voor het hoogte verloop is de vrije hoogte die nodig is voor het duikplatform. Hierdoor ontstond er naast het gebouw extra volume in het talud dat een 4-baans 50 meter bad kon herbergen, waardoor een permanente trainingsfaciliteit voor de topsporters werkelijkheid werd.

Ondersteund door een krachthonk, begeleidersruimten, droge springkuil en als laatste en wellicht belangrijkste een innovatie laboratorium (Innolab van InnoSport) gekoppeld met de kennisindustrie van Eindhoven.

 

Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, Eindhoven
Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, Eindhoven

In een tweede fase na oplevering van het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep zijn de oudere bijgebouwen van het complex getransformeerd in een Sport Medisch Gezondheidscentrum met een afmeting van 3000m2. Dit deel van het complex herbergt een deel dat topsporters medisch ondersteund, een deel dat meer medisch is en functioneert als voorportaal voor het ziekenhuis en een Obesitas instituut dat zich richt op bestrijding van overgewicht.

Als laatste fase wordt het recreatieve gedeelte van het zwembadcomplex gemoderniseerd om in het huidige tijdsbeeld van duurzaamheid, gezondheid en leisure zijn aantrekkingskracht te vergroten en voor te bereiden op de toekomst.