Projecten

Sportcomplex De Sypel Harderwijk


De Sypel Harderwijk

Projectomvang
ca. 6.300 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juni 2020 – september 2023
Projectkosten
ca. € 15.200.000,=

Sportcomplex De Sypel is een groot en divers sportcentrum in Harderwijk waar de sport op verschillende manieren centraal staat. Zo bevinden zich in het complex naast twee sporthallen en een zwembad met diverse baden, ook de opleidingsruimtes van de MBO-opleiding Sport en Bewegen en een sportcafé.

Het sportcomplex is in de loop der tijd talloze keren aangepast en verbouwd. Nu is het zwembad uit 1976 aan vervanging toe. Het huidige bad wordt vervangen door een nieuw zwembad met een 6-baans wedstrijdbad, een doelgroepenbad en een groot recreatiebad dat gekoppeld kan worden aan het bestaande buitenbad met ligweide.
Ook is er behoefte aan nieuwe sporthal met gymzalen voor verenigingen.

De Sypel Harderwijk

Een van de voorwaarden voor de bouw van het nieuwe zwembad was dat het bestaande zwembad zo veel mogelijk in gebruik kon blijven gedurende de realisatie. Er is daarom voor gekozen om de nieuwbouw te realiseren op de kavel tussen het huidige zwembad en het buitenbad.

Na de realisatie van het nieuwe zwembad en de sloop van het oude zwembad, ontstaat er ruimte voor een nieuwe sporthal (De Sypel 3). Bij het ontwerp van het zwembad was het optimaliseren van de het binnen- buitengebruik een belangrijk uitgangspunt. Door het toepassen van grote te openen geveldelen lopen de zwembaden bij warme dagen compleet in elkaar over en voegt de recreatiezaal extra attractie waarde toe aan het buitenbad.

Harderwijk_schema_nieuw_massa

De sporthal ligt ingeklemd tussen nieuwe zwembad en kantoorfaciliteiten van het complex, en zal van bovenaf in natuurlijke daglichtinval worden voorzien vanaf door grote daklichten. Op verdieping worden verschillende ondersteunende functies geplaatst met zicht op de sport, waardoor de sporthal verankerd wordt in het gehele complex.

Harderwijk_schema materialisatie

De nieuwe sporthal sluit qua materialisering aan op het bestaande zwembad.

De gekozen gevelmaterialen sluiten aan bij de laatste uitbreiding van het sportcomplex uit 2013. Hierdoor maken van de lappendeken die door de jaren is ontstaan weer tot één kloppend geheel.

De oriëntatie op de omliggende ligweide wordt geaccentueerd door de bakstenen volumes te voorzien van kaders gemaakt van stalen gevelbeplating die de grote puien accentueren. Elke losse zaal heeft een andere vorm en hoogte en richt zich op een ander deel van de ligweide. Hierdoor zijn de interne functies ook van buiten goed te herkennen.

De Sypel Harderwijk

Ook met de binnen materialisatie sluiten we aan bij het huidige complex. De baksteen die ook binnen gebruikt wordt komt terug in de zwemzalen en richting de entree passen we bamboe puien toe. Het kleurenpalet is naturel en terughoudend van kleur met hout als belangrijke toevoeging. De houten hoofddraagconstructie draagt bij aan de sfeer in de zwemzalen.

Voor het recreatiegedeelte van het zwembad wordt een compleet custom-made zwembad ontworpen geïnspireerd op lokale elementen uit Harderwijk. De kinderen van Harderwijk worden bovendien betrokken in de besluitvorming over de inrichting van het bad door middel van een grote interactieve enquête.

De Sypel_Harderwijk

Het hele sportcomplex, zowel de nieuwbouw als de bestaande gebouwen, w worden volledig aardgasloos en energieneutraal. Hiervoor worden de daken voorzien van PV panelen en zal het huidige Solkav systeem met warmtepomp zorgen voor de warmteopwekking. Alle installaties voldoen aan de laatste standaarden voor duurzaamheid.

Naast duurzaamheid op energetisch vlak, worden ook andere klimaatadaptatieve maatregelen, met bijvoorbeeld groene daken in de inrichting van het terrein, meegenomen in het ontwerp.