Projecten

Sportcomplex De Vliet Leiden


De Vliet Leiden

Projectomvang
ca. 16.200 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2019 - 2021 (start bouw)
Projectkosten
ca. € 28.000.000,-

Het nieuwe sportcomplex De Vliet maakt onderdeel uit van Sportpark De Vliet dat is gesitueerd aan de rand van Leiden Zuidwest. Dit gebied vormt een overgangszone tussen de stedelijke bebouwing van Leiden en het polderlandschap.

Naast het ontwerp voor het sportcomplex hebben we ook een voorstel gedaan voor het gehele sportpark. Het huidige gedateerde park kenmerkt zich door een versnipperde opzet en de beperkte relaties tussen de diverse sportieve functies.

Leiden_sportpark

Om alles aan elkaar te verbinden en het nieuwe sportcomplex te verweven met de rest van het sportpark wordt er een geheel nieuwe laag in de vorm van running tracks en sportpleinen aan het sportpark toegevoegd. De sportpleinen zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Naast dat ze dienen als verzamel- en ontmoetingsplekken worden ze voorzien van attributen zodat de pleinen zelf ook kunnen worden gebruikt om te sporten.

De Vliet Leiden

Naast de hoofdfuncties van zwembad en ijshal kent de nieuwe accommodatie een grote diversiteit aan programmaonderdelen. Het was een uitdaging om deze te vatten in een compact gebouw waarbinnen de functionaliteit voor de gebruiker optimaal is. Door de verschillende ruimten in en over elkaar heen te puzzelen is deze compactheid gecreëerd zonder concessies te doen aan het gebruik.

De vormgeving van de ovale ijsbaan en het rechthoekige zwembad vormen de basis voor het ontwerp.


De volumes van de ovale ijsbaan en het rechthoekige zwembad vormen de basis voor het ontwerp.

Een plint in massief groen beton verbindt de volumes. De ruimte tussen deze massieve ‘blokken’ is uitgevoerd in glas en licht hout.

Leiden_concept massa_transparant

De karakteristieke afgeronde vorm van de ijshal kent ter hoogte van de entree een spiegeling in het volume van de zwemzaal. Om deze afgeronde vorm te benadrukken en te spelen met de schaal van de witte volumes is er een sterk ritme van diepe verticale lamellen toegevoegd. De twee volumes zijn vervolgens geplaatst op een verbindende plint die voor extra contrast is uitgevoerd in massief groen beton.

In de plint zullen de kleedaccommodaties, bergingen en techniekruimten te vinden zijn. De ruimte tussen deze massieve ‘blokken’ is uitgevoerd in glas en licht hout. Deze houten afwerking vormt een overgroot gedeelte van de voorgevel en geeft het gebouw een warme open uitstraling naar zijn bezoekers.

De Vliet Leiden

De materialisatie van het interieur bestaat uit een neutrale basis met materiaal eigen kleuren van o.a. schoon beton, licht hout en wit. Als kleuraccent is er gekozen voor een gefilterd pallet van de verschillende verenigingskleuren. De combinatie van kleuren zorgt voor een eigentijdse en vriendelijke sfeer waarin men zich kan herkennen en thuis voelen. Het vormt een mooie basis voor de sportfuncties en integratie van de identiteit van de verenigingen.

De entree en de horeca vormen het kloppende hart van het gebouw. Vanuit deze centrale ruimte heb je een spectaculair zicht op zowel de ijshal als zwemzaal. Binnen is het koraalrood als accent kleur gebruikt voor de track, welke van buiten doorloopt, en voor het meubilair. Gecombineerd met de verschillende blauw tinten van de verenigingen vormt dit een speels en expressief geheel.

De Vliet Leiden

De unieke combinatie van schaatsbaan en zwembad zorgt er voor een positieve energiebalans. De restwarmte die ontstaat bij het koelen van de ijsvloer wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater van zowel het nieuwe binnenbad als het bestaande buitenbad. Het complete sportcomplex wordt All-Electric. Toepassing van PV panelen op het dak, een uitstekende isolatie en zuinige installaties zorgen voor een bijna energieneutraal sportcomplex. Daarnaast is er veel aandacht voor natuurinclusiviteit, vooral richting de groene zone aan de Vliet.