Projecten

Sportcomplex Het Baken Zeewolde


Het Baken Zeewolde

Projectomvang
ca. 6.000 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
voorjaar 2020 t/m zomer 2022
Projectkosten
ca. €10.000.000,-

Zeewolde is een jonge gemeente die haar oorsprong vindt in het ontstaan van de Flevopolders. De gemeente ligt in een natuurlijke omgeving en wordt doorsneden door 3 groene assen waarvan het vrijetijdshart, het sportpark waarlangs Sportcomplex Het Baken ligt, er één is.

Het jonge, dynamische en groene karakter van de gemeente waren de uitgangspunten voor het ontwerp van het nieuwe sportcomplex dat zal bestaan uit een wedstrijdbad, doelgroepenbad, sporthal en horecagedeelte.

Het gebouw zal functioneren als thuis voor de verschillende doelgroepen en binnensporters. Een aangename plek die uitnodigt tot sporten én samenkomen en waar er door een slimme plaatsing van de verschillende functies een levendige en open sport- en ontmoetingsplek ontstaat.

Het Baken Zeewolde

De bestaande ontsluiting van de bouwkavel ligt aan de zuidwestzijde en hier is dan ook de toegang tot het gebouw op gericht. Om een zo groot mogelijk entreeplein te creëren is het gebouwvolume zo ver mogelijk naar achteren op het bouwvlak gelegd. Hierbij is rekening gehouden met de bestaande sporthal, die pas gesloopt kan worden nadat de nieuwe sporthal is gerealiseerd.

De zwemzalen zijn zo gedraaid dat deze parallel liggen aan de Horsterweg. Hierdoor ontstaat er een interessant volume met verschillend georiënteerde gevels en variërende hoogtes. De ontstane vorm wordt geaccentueerd door het lage dak te voorzien van beplanting en deze zo laag mogelijk te maken. Een mooi contrast met de hoge volumes.

De lage dakrand geeft een menselijke schaal aan het sportcomplex en creëert tegelijkertijd een entree luifel dat zorgt voor een prettige overgangszone van plein naar entree.

Het Baken Zeewolde

Het complex heet niet voor niets Het Baken! Het moest dan ook herkenbaar zijn als openbaar gebouw dat echt gezien mag worden. We hebben gekozen voor een uitgesproken gebaar in zowel vorm, materiaal als kleur.

Het gebouw heeft een transparante plint met daarboven een gesloten bovenbouw. De plint bestaat uit dichte delen van vezel versterkte betonplaat met transparante delen ter plaatse van de zwembaden, sporthal en entree. Zo wordt er een optimale interactie bereikt tussen de sporters en de omgeving en vice versa.

Vlechtwerk gevel Zeewolde

De referentie voor de structuurgevel is het vlechtwerk van wilgentenen.

De bovenste gevel geeft structuur en karakter aan het gebouw. De referentie voor deze structuurgevel is het vlechtwerk van wilgentenen. De houten twijgen van de wilg, een typisch Nederlandse polderboom, werden vroeger gebruikt om grote matten van te vlechten. Deze zogenaamde zinkstukken werden gebruikt als basis voor waterkeringen en zijn veelvuldig gebruikt bij de aanleg van de Flevopolder.

Deze zinkstukken zijn vertaald naar gevlochten aluminium composiet platen, uitgevoerd in een palet van verschillende roodtinten. Hierdoor ontstaat een driedimensionale gevel met veel dynamiek en schaduwwerking. Het maakt het gebouw tot een echt baken voor zijn omgeving.

Schema zeewolde

Natuurlijke, lichte en tijdloze materialen vormen de basis voor de afwerking van het interieur. Door de constructie in te zetten als beeldbepalend element minimaliseren we de benodigde afwerklagen en creëren we toch een warme sfeer door gebruik te maken van houten liggers.

Accentkleuren zoals mosterdgeel, donker rood-paars en groen worden ingezet om het gebouw een eigen en hedendaags karakter te geven zonder dat een overdaad van kleur ervoor zorgt dat het gebouw er snel gedateerd uit gaat zien.

Het Baken Zeewolde

Wij maken er onze allergrootste ambitie van om duurzame gebouwen te realiseren, maar voor Sportcomplex Het Baken gaan we verder. Hier zijn de geformuleerde uitgangspunten zoals “all-electric met een EPC-waarde van 0,0”, slechts het startpunt en leggen we de lat wat betreft duurzaamheid extra hoog!