Projecten

Sportcomplex Krokodiel Middelkerke (BE)


Middelkerke_de krokodiel

Projectomvang
ca. 9.000 m² BVO
Opdracht
DBFMO
Looptijd
voorjaar 2018 t/m najaar 2021
Projectkosten
€ 23.800.000,-

Voor een bijzondere locatie, gelegen langs het De Warande duinenlandschap aan de rand van Middelkerke (Belgie), maakten wij onder de vlag van Vita Groep een ontwerp voor sportcomplex Krokodiel.

De gemeente Middelkerke wil op deze prachtige plek een “all weather” vrijetijdspark realiseren dat toegankelijk en bereikbaar is voor iedereen! Sportcomplex Krokodiel dat bestaat uit een zwembad met een sportbad, instructiebad, recreatiebadlandschap en wellness, een sporthal en een horecagelegenheid, zal onderdeel uitmaken van dit vrijetijdspark.

Schema landschap Middelkerke

De locatie van het nieuwe sportcomplex wordt gekenmerkt door de unieke ligging langs De Warande duinen bij Middelkerke-bad.
Momenteel wordt het plangebied van het sportcomplex gescheiden van De Warande door de Duinenweg. Bodemkaarten laten ons echter zien dat de zone in het projectgebied dat loopt langs de Duinenweg van oudsher toe behoorde aan De Warande duinen.

Een prachtige kans om dit in ere te herstellen en het sportcomplex te koppelen aan het bijzondere duinlandschap dat zo kenmerkend is voor Middelkerke.

Door de duinen het plangebied in te trekken ontstaat er een geleidelijke overgang tussen het ‘ruige’ duinlandschap en het ‘strakke’ sportpark. In deze overgangszone ligt het nieuwe sportcomplex ingebed in zijn natuurlijke omgeving.

De entree van het gebouw ligt aan een gul voorplein dat functioneert als verlengstuk van de horeca. Het plein is zo vormgeven dat het voortvloeit uit de samenkomst van de diverse kronkelende wandel- en fietspaden.

Het plein creëert een centrale as en is samen met een speelduin en een 12m hoge speeltoren echt het actieve bruisende hart van vrijetijdspark Krokodiel te noemen.

 

Krokodiel Middelkerke

Het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde bouwvolumes, waarbij het volume van de sporthal verdiept is aangelegd. Door te variëren met zowel de dakvormen als de dak hoogtes van de volumes, lijken deze als sculpturen uit het duinenlandschap steken.

Door het duinenlandschap op het noorden en het zuiden tegen de gevel omhoog te trekken ontstaat er een interessant hoogtespel, waarbij de horizontaliteit in de gevel wordt doorbroken.

In gebouw dat veel sterker is ingepast en zich alzijdig oriënteert naar de verschillende karakters van het gebied. Dit verankert het gebouw in zijn natuurlijke omgeving.

Een witte steenachtige plint op maaiveld verbindt de losse volumes aan elkaar. Verspringingen in de plint creëren transparante delen met hieromheen de doorlopen witte kaders.

Boven deze lichte witte plint zit een sprekende kroon met een verticaal lattenprofiel. Door de variatie in diepte en breedte van de verticale latten ontstaat een dynamisch schaduwspel, waarop de veranderingen van de weersomstandigheden en hemelkleuren goed zichtbaar zijn. Een referentie naar de lichte houtbouw, welke vaak terug te vinden is in de strand en duingebieden.

Door gebruik te maken van een bijzondere custom metalen gevelbekleding is en blijft deze bestand tegen de zware weersomstandigheden van de zilte zee.

De Krokodiel Middelkerke

De baden ogen fris en neutraal, door een lichte vloer welke doorloopt op de wanden. De sierlijke houten constructie, in combinatie met houten akoestische panelen zorgt voor een warm lijnenspel en creëren een mooie overgang naar het zichtbare duinlandschap buiten.

Het kleurenpalet van de accenten bestaat uit groentinten, wat zorgt voor een gebalanceerd en dus tijdloos interieur. Dezelfde groentinten komen terug in het doucheplein, recreatie- en wellnesslandschap en de horeca.

Middelkerke_de krokodiel

Middelkerke heeft een grote diversiteit aan openbare kunstprojecten verspreid langs de kust, met een sterke relatie naar de rijke grafische geschiedenis van Vlaanderen.

Dit was de inspiratie voor het ontwerp van het recreatiegebied in het zwembad.

Schema recreatie

Om deze unieke identiteit van Middelkerke te versterken en een verbinding te maken met de bestaande kunstprojecten wordt het interieur aangevuld met verschillende graphics.

Hierdoor ontstaat een geïntegreerde grafische laag op verschillende niveaus wat zorgt voor een sterk eigen karakter van het sportcomplex, net als de kunst langs de kust dit doet voor Middelkerke.

Krokodiel Middelkerke

Vita Groep spant zich tot het uiterste in om haar accommodaties zo duurzaam mogelijk te maken met een zo laag mogelijk energieverbruik. Voor ons gaat verduurzaming hand in hand met een kostenefficiënte exploitatie en het ondersteunen van een zo laag mogelijke werkingssubsidie.

Om deze reden verduurzamen wij het nieuwe zwembadcomplex verder met 680 PV panelen en een warmtepomp om het gebouw te verwarmen en koelen. Hierdoor kan tot 80% van de warmtevraag gedekt worden door een gas- en uitstoot loze verwarming.

Ook krijgt het gebouw groene taluds en daken. Door de dikte van dit groene pakket neemt de massa van de schil, en daarmee ook de isolatiewaarde enorm toe. Door de beplanting neemt het gebouw bovendien beter CO² op.

Alles bij elkaar leiden deze duurzaamheidsmaatregelen voor een duurzaam zwembad met een minimale CO²-uitstoot!

De Krokodiel Middelkerke