Projecten

Transformatie sport en evenementencomplex Merwestein Nieuwegein


Merwestein Nieuwegein

Projectomvang
ca. 19.000 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp

In het hart van Nieuwegein in de wijk Merwestein ligt sport- en evenementencomplex Merwestein. Het complex bestaande uit een sporthal, ruim opgezet zwembad met subtropisch zwemparadijs, vergaderzalen, horeca en grote evenementenhal speelt al ruim 40 jaar een belangrijke sportieve en culturele rol voor de samenleving in Nieuwegein.

Na verschillende renovaties door de jaren heen is het complex nu wederom toe aan een grootschalige transformatie.

massastudie Merwestein

Door middel van co-creatie is er samen met de medewerkers is er nagedacht over de invulling van de revitalisatie van Merwestein. Hier zijn een aantal functionele wensen en ambities uitgekomen. Zo zal het bestaande badgebied aangepakt worden, zal de droge sport worden uitgebreid, komen er meer multifunctionele en publieke ruimten en zal het gebouw worden verduurzaamd.

 

Merwestein Nieuwegein

De bestaande zwembaden zullen worden gerenoveerd terwijl de rest van het gebouw zal worden gesloopt en plaats zal maken voor nieuwbouw. Op de positie van de huidige hoofdentree zal de nieuwe hoofdentree en de horecaruimte gerealiseerd worden. De entree wordt voorzien van een grote vide en vormt het kloppende hart van het gebouw. Op de verdieping zal de nieuwe dubbele sporthal worden gepositioneerd waardoor het mogelijk wordt om de plint van het complex te voorzien van transparante functies zoals dojos en vergaderruimten.

Naast de sporthal met kleedruimten bevindt zich op de verdieping een foyerruimte, vergaderruimten en de tribune voor het doelgroepenbad. Op de tweede verdieping bevinden zich kantoorruimten, techniekruimten en de tribune van de dubbele sporthal met een capaciteit van 800 personen.

Merwestein Nieuwegein

Het Merweplein waaraan Merwestein is gelegen is bijna volledig verhard. In contrast is er gekozen om de gevels te voorzien van beplanting. Op deze manier kunnen we het gebouw zelfs inzetten als belangrijke “vergroener” van het plein.

Aan de zijde van het parkeren is de gevel overwegend begroeid, zodat op elke hoek van de parkeerplaats de natuurlijke uitstraling overheerst. Om de gevel richting en schaal te geven wordt de gevel opgedeeld door horizontale belijning en lopen er vanaf de westgevel  gesloten metalen “pixels” de hoek om en waaieren uit over het groen.

Het overstek zorgt voor wat automatische afstand tot de functies op de begane grond, het toepassen van verticale lamellen zorgt voor wat extra privacy zonder de gevel volledig dicht te zetten.

Vergroening gevel Merwestein Nieuwegein

Op de kopse gevels van het grote volume loopt de begroeiing “de hoek om” en is afgewisseld met dezelfde bronskleurige metalen platen. De sterke horizontale belijning is hier nog beter zichtbaar en geleiden de bezoekers vanaf het voorplein richting de entree. De transparante plint op de begane grond zorgt voor een goede verbinding tussen het entree, de horeca en het voorplein.

Niet alleen Merwestein is gehuisvest in het gebouw, maar ook de sportschool DeMix. DeMix is naast de hoofdentree van Merwestein gepositioneerd en zal ook worden meegenomen in het gevelbeeld van Merwestein.

Voor het interieur is er gekozen voor een neutrale basis met grijstinten, wit en hout. De neutrale basis zal worden aangevuld met kleuraccenten die passen bij de verschillende functies en de gewenste uitstraling.

Aan het voorplein ligt de hoofdentree met de horeca. De entree ligt op het snijpunt met DeMix en heeft door de vide een grootse uitstraling. De horeca krijgt een stoere en sfeervolle uitstraling door de neutrale basis van grijs, wit en hout uit te breiden met donkere tinten.


De entree ligt op het snijpunt met DeMix en heeft door de vide een grootse uitstraling. De horeca krijgt een stoere en sfeervolle uitstraling door de neutrale basis van grijs, wit en hout uit te breiden met donkere tinten.

Merwestein Nieuwegein

De dubbele sporthal bevindt zich op de verdieping. Door de toepassing van houten gelamineerde liggers en kolommen ontstaat er een repeterend lijnenspel op het plafond en de wanden. Door de toevoeging van een diepe groenblauwe tint op de vloer en een wand krijgt de sporthal een warme en tegelijkertijd stoere uitstraling.

Het bestaande badgebied zal worden gerenoveerd en dus niet opnieuw gebouwd worden. Er is integraal gekeken naar het badgebied en er is een concept gemaakt voor de ruimte als geheel. Om een aantrekkelijk en uitdagende ruimte te creëren voor alle leeftijden is gekozen om een lichte basis met natuurlijke tinten aan te vullen met frisse en uitgesproken kleuraccenten. In vormentaal is gewerkt met ronde lijnen en uitsneden. Hierdoor is het mogelijk met kleine ingrepen het toch een nieuwe uitstraling te geven.

Merwestein Nieuwegein

In essentie een gebouw revitaliseren de meest circulaire bouwmethode. Door het bestaande badgebied te renoveren en enkel de entreezone en droge sport te herbouwen wordt er maximaal ingezet op circulariteit. De materialisatie in de nieuwbouwzone zoveel mogelijk uit circulaire materialen, waarbij de constructie van de dubbele sporthal bijvoorbeeld van hout is. Ook aan de ecologie is gedacht. De gevels van de dubbele sporthal zijn als groene gevel uitgevoerd en ook zal de omgeving maximaal worden vergroend.

 

Duurzaamheid

Het zorgvuldig omgaan met energie is belangrijker dan ooit. Zo zal het nieuwe Merwestein worden afgekoppeld van de stadsverwarming en volledig All-Electric installatie krijgen. Door de grote energievraag van het gebouw wordt niet alleen het dak, maar ook de gevels voorzien van PV-panelen. Ondanks dat het gebouw in totaal zo’n 60 procent groter wordt, halveert het energieverbruik van Merwestein na de revitalisatie. Daarnaast wordt er ook zorgvuldig omgegaan met water. Het water wat op de daken valt zal worden gebufferd in het dichtgelegde buitenbad en zal worden hergebruikt als zwembadwater.