Projecten

Zwembad De IJsselslag, Zutphen


Zutphen_front

Projectomvang
3.600 m² BVO
Opdracht
Design & build
Looptijd
2013 - 2015
Projectkosten
ca. € 6.400.000

Het zwembad bevindt zich in het Zuiderpark en is geplaatst op een lage sokkel, die zich voegt naar de bestaande lijnen van het parklandschap. Deze sokkel biedt plaats aan een kunstmatig landschap waarin de op het zuiden gelegen, getrapte ligweide, de fietsenstalling en een monumentale trappenpartij zijn opgenomen.

De differentiatie in hoogte, beplanting en verharding wordt omzoomd door een beukenhaag, waarmee een natuurlijke inbedding in het Zuiderpark ontstaat. Bijkomend voordeel van de verhoogde sokkel is dat er bij het graven van de baden boven de grondwaterspiegel gebleven kan worden, wat de bouw aanzienlijk vereenvoudigt.

3D model programma Zutphen

Het gebouw zelf is opgeknipt in een transparante plint en een massief dakvolume. Het ‘induwen’ van de plint creëert o.a. een uitnodigend overstek ter plaatse van de entree.

Door de baden (25m wedstrijdbad, doelgroepenbad en peuter-/kleuterbad) in een heldere sequentie te leggen, gescheiden door glaspuien, ontstaat een transparante accommodatie met lange zichtlijnen en een duidelijke relatie met het omliggende park.

 

De IJsselslag Zutphen
Zutphen

In het hart van het gebouw bevindt zich een patio, waardoor daglicht tot diep in de accommodatie kan doordringen en het regenwater kan worden verzameld. Deze rustgevende watertuin fungeert ook als focuspunt, wat de bezoekers ondersteunt bij de oriëntatie binnen het ruime badlandschap.

 

IJsselslag Zutphen

Voor de afwerking van het interieur is gekozen voor een stoer basispalet van antraciet en grijstinten, waardoor de nadruk wordt gelegd op het tijdloze, kwalitatief hoogstaande, houten plafond dat voor een bijzonder warme uitstraling zorgt die van buitenaf al zichtbaar is.

Het plafond volgt het geknikte dakvlak en begeleid daarmee de blik tot diep in de accommodatie, waar de patio voor een lichtpunt zorgt. Door middel van eigentijdse bewegwijzering wordt de bezoeker als vanzelf door de accommodatie geleid.

De IJsselslag Zutphen