Projecten

Zwembad De Kuil, Bodegraven-Reeuwijk


Zwembad de Kuil, Bodegraven-Reeuwijk

Projectomvang
ca. 4.500 m² BVO (excl. buitengebied)
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
augustus 2018 – mei 2020
Projectkosten
ca. € 12.000.000

Het huidige zwembad van sportcentrum De Kuil is verouderd en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is toe aan een nieuw zwembad. Het gebouw zal een breed scala gebruikers kennen, waaronder professionele en recreatieve sporters en toeschouwers.

Naast een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad en unieke familieglijbaan komt er ook een vernieuwd buitenbad met ligweide en spraypark.

In de zomermaanden zorgen de grote te openen geveldelen voor een optimale integratie van binnen en buiten. Voor de lokale en de bezoekende clubs zal het zwembad de nieuwe thuisbasis vormen met een geweldige verenigingsruimte aan een sfeervol wedstrijdbad.

Exploded view bodegraven

Wat de locatie kenmerkt is de spanning tussen de gewenste transparantie richting de ligweide en geslotenheid richting de omliggende bebouwing. Om deze tegenstrijdige karakters een eenduidige uitstraling te geven en de bestaande sporthal esthetisch en functioneel te integreren is een doorgaande dakrand geïntroduceerd die al deze elementen samen brengt.

Aangezien niet alle ruimten een vrije hoogte vragen zoals in de zwemzalen, proberen we het bouwvolume in te drukken waar mogelijk. Tussen de hoge en lage delen accentueert de dakrand deze overgang.

 

Schema bodegraven_transparant

De doorgaande dakrand verbindt de sporthal met het zwembad

De gevel ingedeeld aan de hand van de aangrenzende functies. Dit betekend veel glas en te openen delen aan de zijde van de ligweide. In het geveloppervlak zorgen verticale houten lamellen voor een nuancering tussen open en gesloten delen.

Bijzonder aan deze verticale lamellen is, dat ze zijn uitgevoerd in hergebruikt hout. De mooie zilvergrijze planken zijn geoogst van een recent gesloopte sporthal in Almere. De planken zijn over de jaren heen al langzaam zijn verweerd en geven daarmee de gevel een heel eigen karakter.

Zwembad de Kuil, Bodegraven-Reeuwijk

Het gebouw is zo helder mogelijk opgezet met een transparante plattegrond. Er is gekozen voor een centrale entreehal van waaruit alle functies toegankelijk, maar indien gewenst ook individueel afsluitbaar zijn.

De sfeer in het bad wordt voor een groot deel bepaald door de zichtbare houten constructie. In zones die primair gericht zijn op spelen en bewegen wordt een accentkleur toegepast.

Zwembad de kuil, Bodegraven-Reeuwijk

Het uitgebalanceerde duurzaamheidsconcept bestaat uit de all-electric installaties, de duurzame en onderhoudsarme materialisering en maximaal hergebruik van geoogste materialen. Met een EPC van 0,0 en een gemiddelde GPR van 8,3 wordt De Kuil een BENG zwembad dat thuis hoort in de top van Nederland met een aangrenzende sporthal die weer jaren vooruit kan.