Projecten

Zwembad De Stamper Vriezenveen


Zwembad De Stamper Vriezenveen

Projectomvang
ca. 2.700 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2020 - 2023
Projectkosten
-

Een nieuw langverwacht zwembad voor Vriezenveen.

In februari 2022 is gestart van de bouw van De Stamper dat na zijn voltooiing zal bestaan uit een 25 meter wedstrijdbad voor de baantjes zwemmers en verenigingen, een doelgroepenbad met beweegbare bodem voor leszwemmen, aquafit en andere activiteiten.

Ook voor de recreatieve zwemmer is er een uitnodigend aanbod met een peuterbad met verschillende speelelementen en een familieglijbaan.

Zwembad De Stamper Vriezenveen

De locatie voor het nieuwe zwembad ligt net iets buiten het oude centrum in het ‘nieuwere’ sportpark. In dit gebied is sinds de uitbreiding in de jaren ‘70 het bestaande sportcomplex De Stamper gesitueerd. Een complex wat zich kenmerkt als sterk functioneel van aard met zeer beperkte relatie met de omgeving.

Ontwerpuitgangspunt voor het nieuwe zwembad was dan ook om het juist wel te verbinden met zijn directe omgeving door het open en transparant te maken. Hiervoor zijn een aantal ingrepen gedaan.

Het totale volume van het zwembad is optisch verlaagd en voorzien van een divers ‘daklandschap’ refererend naar de paviljoens om de vijver. Dat zorgt voor een vriendelijke uitstraling.

Zwembad De Stamper Vriezenveen

Door de metalen dakrand naar beneden te brengen houden we een aantal onderdelen over met meer hoogte. Deze brengen we onder in een daklandschap waarmee wordt gespeeld in vorm, richting en hoogte.

Voor de onderbouw is er gekozen voor een tijdloos materiaal: baksteen. Om het volume in verhouding niet plat en te lang te maken worden de kaders om het glas verhoogd en verbinden we deze met het daklandschap door ze uit te voeren in hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur.

Zwembad De Stamper Vriezenveen

Voor de constructie van het gebouw is gekozen voor hout. De hoogte van de balken zal zorgen voor een speelse lamelwerking boven de verschillende baden. Voor het overige zal veel van de binnen afwerking bestaan uit tegelwerk. Hierbij is gekozen voor een gemêleerde zandachtige kleur die contrasteert met het hout van de constructie, maar die wel een bepaalde vriendelijkheid geeft aan de ruimten.

In combinatie met dit neutrale palet kiezen we voor een natuurlijke, vergrijsde tinten om “features” van het zwembad te versterken. Het peuterbad, het facilitaire blokje tussen de baden en de bar krijgen hun eigen unieke uitstraling waardoor er rijkdom en diversiteit ontstaat.

Zwembad De Stamper Vriezenveen