Voetbalclub Nieuwegein

- Projectomvang
- ca. 2.000 m2 BVO
- Opdracht
- Total engineering
- Looptijd
- 2018 - 2023
- Projectkosten
- ca. € 3.900.000,-
Op sportpark Parkhout in Nieuwegein is een nieuwe en duurzame clubaccommodatie gerealiseerd voor de fusie van twee voetbalverenigingen. De accommodatie komt centraal te liggen in het sportpark en is zorgvuldig ingepast.
Het programma bestaat naast de ruim opgezette kleedaccommodatie uit een kantine met bar, vergaderruimte, instructieruimte, bestuurskamer, een tribune aan het hoofdveld en buitenbergingen. De kleedruimten hebben een ontsluiting aan drie zijden om de route naar de verschillende velden te optimaliseren, daarnaast grenzen de bergingen direct aan het hoofdveld. Door het volume van de kantine op verdieping compact te maken ontstaat, in combinatie met een doorlopend dakvlak, een ruime overdekte buitentribune met goed zicht op het hoofdveld.

Het architectonische concept bestaat uit een solide onderbouw met een lichte bovenbouw, passend bij de verschillende gebruiksfuncties en gewenste zichtrelaties. De stenen onderbouw staat als een massieve, robuuste basis. Naast een degelijke uitstraling is het ook in onderhoud en gebruik ideaal. In deze solide onderbouw bevinden zich, naast de kleedruimten en bergingen, ook de entree en administratieruimte. Beiden zijn duidelijk zichtbaar in de open, transparante kopgevels. De constructie van de bovenbouw is uitgevoerd in staal, wat ook goed is terug te zien in de materialisering van de gevel. Het overgrote deel van de gevel op de verdieping is transparant. Dichte geveldelen en balustrades zijn uitgevoerd in strekmetaal. In de bovenbouw bevinden zich de kantine, de vergaderruimte, de instructieruimte en de bestuurskamer.

Zowel de constructie als de dichte geveldelen van de bovenbouw zijn donkerbrons van kleur. Het is een stoere, rijke kleur die goed past tussen de velden en het bosgebied. Door de combinatie met de gemêleerde grijze stenen en witte puien ontstaat er een tijdloos ontwerp. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en het beperken van onderhoud ligt de nadruk op het eerlijk laten zien van materialen. Hierdoor is niet alles weggewerkt, maar zijn constructies en aansluitingen onderdeel gemaakt van het ontwerp. Hierdoor is de donkerbronzen kleur ook in de kantine zichtbaar in bijvoorbeeld de dakplaat. Dit zorgt voor een warme, intieme kantineruimte.

De basis van het integrale duurzaamheidsconcept wordt gevormd door het realiseren van een compact gebouw, hoogwaardige isolatie van gevels, dak, vloeren en puien, de keuze voor duurzame en onderhoudsarme materialen, een circulaire staalconstructie en het beperken van afwerkingen. Daarnaast is specifiek aandacht besteed aan een duurzaam en all-electric installatieconcept. Door de plaatsing van zonnepanelen op het dak in combinatie met warmtepompen is het aandeel hernieuwbare energie 47% en heeft een energielabel van A+++.
