Projecten

2521 Sportcentrum, Almere


2521 Almere

Projectomvang
ca. 6.050 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
Oktober 2012 - Maart 2016
Projectkosten
ca. € 10.500.000

In het nieuw te ontwikkelen Olympia Kwartier in Almere Poort is, tegenover het bestaande topsportcentrum, een indoor sportcomplex gerealiseerd op basis van het 2521 Gewoon Zwemmen concept.

Dit concept gaat uit van een op sportief zwemmen gericht ‘lean and mean’ 21x25m-bad wat, mede dankzij zijn afmetingen en een beweegbare bodem in de lengterichting, optimaal te gebruiken is.

Dankzij een uitgekiende plattegrond en sterke visuele relaties is het bad met een minimale personele inzet te exploiteren. Een arsenaal aan maatregelen op het gebied van duurzaamheid en de reductie van het energieverbruik zorgen voor een verdere reductie van de lopende kosten.

Schema Almere

Slimme stapeling voor compacte voetprint en sculpturaal effect.

Dankzij de gestapelde configuratie van de programma onderdelen krijgt het gebouw een zeer sculpturale werking die reageert op zijn omgeving. Op de begane grond is gekozen voor een robuuste, steenachtige plint. Op de lagen daarboven hult het gebouw zich in witte geprofileerde metalen beplating. Belangrijke publieke ruimten worden door middel van expressieve gevelopeningen benadrukt. Deze zijn vormgegeven als warme ‘ogen’.

Via het glas wordt een blik geboden op de houten afwerkingen van de zwemzaal en sporthal. Hierdoor ontstaat een sterke relatie tussen de publieke buitenruimten en het interieur. In de tweede lijn zijn, achter lamellen die naadloos overgaan in het gevelritme, secundaire daglichtopeningen geplaatst. Hierdoor ontstaan niet alleen spannende doorzichten, maar transformeert het gebouw ook bij het vallen van de avond, wanneer de binnenruimten gaan spreken en de openingen in de gevel worden benadrukt.

2521 Almere

Het interieur van het complex wordt gekenmerkt door een combinatie van frisse, functionele afwerkingen met warme houten wand en plafondvlakken. Hierdoor ontstaat een warme, maar tegelijkertijd sportieve sfeer. Er is gekozen voor een complementair pallet van blauw en licht beige waardoor de publieke ruimten een herkenbaar eigen karakter krijgen en waarmee de oriëntatie binnen het complex wordt verstrekt.

2521 Almere