Projecten

Zwembad Den Bessem, Mortsel (BE)


Den Bessem Mortsel

Projectomvang
BVO ca. 2.000 m²
Opdracht
Design & build
Looptijd
maart 2016 – september 2018
Projectkosten
€ 6.000.000,-

De site van het zwembad is prachtig gelegen in het buiten Glacis van het fort IV, met een perfecte aansluiting op het centrum met zijn nieuwe stadsplein.

Het bestaande zwembadcomplex is wordt niet gebruikt, en maakt een gesloten, naar binnen gekeerde indruk. Door uit te gaan van complete nieuwbouw, in plaats van renovatie, opent zich de mogelijkheid om het zwembad opnieuw te positioneren met inbegrip van de gemeentelijke herinrichting van het park.

Voor ons lijkt het daarin vanzelfsprekend om het gebouw een alzijdigheid te geven waarbij het entree met aangrenzende koffiecorner en terras zich oriënteren op het nieuw aan te leggen parkgebied en de zwembaden zich beiden richten op de gracht.

Den Bessem Mortsel

Als overgang tussen deze unieke parkachtige omgeving en de diverse binnenruimten stellen wij voor om de verschillende functies in te klemmen tussen een plint- en een dak volume die beiden een overmaat kennen. De binnenruimten lopen hierdoor optisch door naar buiten en vice versa. Aan de voorzijde is deze zone specifiek gebruikt om een groot terras te vormen en een verwelkomend entreeluifel.

Naast de fysieke relatie met het park door de overgang met een betonnen plateau als entree, terras en ‘sokkel’ om het gebouw op te plaatsen én de visuele relaties door diverse zichten tussen binnen en buiten, leek het ons charmant om het gebouw ook wat meer te laten aarden in uitstraling. Door in het landschap naast het oorlogsmonument en om het zwembad heen wat hogere grassen met rode klaprozen te plaatsen en het gebouw in gevel kleur hierop aan te laten sluiten voegt het nieuwe zwembad zich in het toekomstige park met zijn rijke verleden.

Den Bessem, Mortsel

Met keramische leipannen in verschillende aardse tinten een camouflagepatroon gemaakt die een subtiele verwijzing heeft naar het militaire verleden van het Glacis.

Schema gevel Mortsel

De buitenzijde is qua kleur- en materiaalgebruik afgestemd op de bakstenen gevels uit de omgeving, met een hedendaagse twist. Hiervoor is er met keramische leipannen in verschillende aardse tinten een camouflagepatroon gemaakt die een subtiele verwijzing heeft naar het militaire verleden van het Glacis. Er is verder gekozen voor veel daglicht en transparantie waardoor zelfs tijdens het zwemmen van het landschap kan worden genoten.

Er is gekozen voor een heldere opzet van het wedstrijdbad, het instructiebad, de kleedruimten en de ruimte entree. Deze zijn visueel sterk met elkaar verbonden door gebruik van één constructie met een open karakter. Hieronder zijn de afscheidingen en gesloten volumes met veel gevoel voor detail ontworpen zodat zij de sfeer bepalen van de aangrenzende ruimten.

Zwembad Mortsel