Projecten

2521 Sportcomplex Workum


Workum_gevelaanzicht

Projectomvang
BVO 4.700 m²
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2016 - 2019
Projectkosten
ca. € 6.700.000

Naar aanleiding van de aanstaande sluiting van de huidige Rolpael en het verdwijnen van de enige zwemvoorziening in Workum is er een burgerinitiatief in gang gezet en een stichting gevormd om een nieuw zwembad en sporthal proberen mogelijk te maken. Voor de realisatie is door ons, samen met 2521 een haalbaarheidsstudie gemaakt, op basis waarvan wij zijn geselecteerd voor de totaal engineering van dit project.

De basis van het ontwerp vormt het 2521 concept. De exploitatie wordt zowel functioneel als financieel voorop gesteld; de ‘total costs of ownership’ worden geoptimaliseerd. Hierbij worden eenvoudige bouwmethoden (bouwen op maaiveld, prefabricage) gecombineerd worden met optimalisaties ten behoeve van lage exploitatielasten (weinig personeelsinzet, duurzaam en energiezuinig gebouw). Met dit concept konden we uitstekend aan de wensen van een grotendeels door vrijwilligers geëxploiteerd sportgebouw voldoen.

Schema workum

Door de verschillende programma’s slim in elkaar te puzzelen ontstaat een compact volume met een minimale gebouwschil. De zwemzaal met kleedaccommodatie is op de verdieping geplaatst en de sporthal ligt op de begane grond waarbij de kleedruimten deels onder het perron van de zwemzaal zijn geplaatst. Ook de kleedruimten van de voetbalvereniging liggen op de begane grond.

 

2521 Workum
2521 Workum

Het verschil in peilhoogte van de voetbalvelden en de straat wordt gebruikt om het gebouw op split level te leggen. Via een luie trap wordt de eerste verdieping bereikt waar een centrale entreehal zicht biedt op het zwembad, de binnensport en de velden van de buitensport. Een groot terras verbindt de horeca met de voetbalvelden.

Via een luie trap wordt de eerste verdieping bereikt waar een centrale entreehal zicht biedt op het zwembad, de binnensport en de velden van de buitensport.

2521 Workum

De dakkap zorgt voor een eigen identiteit van elke functie en zorgt voor een herkenbaar beeld van het hele complex.

Schema dakconcept Workum

De dakkap zorgt voor een eigen identiteit van elke functie en zorgt voor een herkenbaar beeld van het hele complex. De kleur van de materialisering sluit aan op de bestaande bebouwing. De plint is robuust gematerialiseerd in metselwerk en de opbouw bestaat uit metalen beplating met een roestbruine coating.

2521 Workum