Projecten

Zwemcentrum Klaipeda (LT)


Zwemcentrum Klaipeda

Projectomvang
circa 8.425 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
april 2014 - juni 2018

Ons doel voor de stedenbouwkundige inpassing van dit bijzondere zwemcentrum in Klaipeda (Litouwen) was het creëren van een heldere structuur en een duidelijke verdeling van de verschillende programma onderdelen; parkeren, entreeplein en het gebouw.

Het ontwerp is geconfigureerd om de ruimte voor het gebouw te maximaliseren, waardoor een aangenaam en ruim entreeplein is ontstaan. Om de beperkte ruimte volledig te benutten hebben we de begane grond 1,5 m in een talud verzonken. In het talud hebben we een incisie gemaakt dat een hellend entreeplein genereert en het gebouw als een bijzonder object “op” de heuvel ligt.

Schema Klaipeda
Klaipeda

Het ontwerp van de gevel is geïnspireerd door de industriële karakter van de stad en de haven. De stalen gevelbeplating met verticale lamellen geven het gebouw een robuuste expressie en een interessante compositie. De plaatsing van de lamellen creëert een interessant ritme en een aangename, kleinere schaal voor bezoekers. Binnen deze structuur zijn grote openingen gepositioneerd waarmee de belangrijkste publieke functies een sterke relatie hebben met buiten.

Het gebouw heeft een 50 m bad, een 9 m diepe duiktank, een wellness- en waterspeelzone, een fitness en commerciële ruimten.

Zwemcentrum Klaipeda