Projecten

2521 Zwembad Blokweer, Alblasserdam


2521 Zwembad Blokweer, Alblasserdam

Projectomvang
ca. 2.900 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
oktober 2012 - mei 2014
Projectkosten
ca. € 4.000.000

2521 Gewoon Zwemmen is het standaard zwembadconcept dat door de KNZB ontwikkeld is. De naam staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed (een 8-baans 25 meter bad). Gewoon zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept.

In Alblasserdam is het eerste 2521-zwembad gebouwd, ter vervanging van het bestaande zwembad Blokweer. De naastliggende sporthal is gehandhaafd.

2521 Zwembad Blokweer, Alblasserdam

Het nieuwe 2521-volume is tegen de sporthal aan gebouwd. Door het volume ten opzichte van de sporthal te verdraaien (de oostelijke kavelgrens volgend) ontstaat er tussen de beide volumes een wigvormige buitenruimte. Door de volumes op maaiveldniveau te verbinden door middel van een nieuwe entreehal, komt de buitenruimte binnen het complex te liggen.

De nieuwe entree maakt de verbinding tussen oud en nieuw, en zorgt ervoor dat de sporthal en het zwembad als één complex functioneren. Deze eenheid is nog eens versterkt door op verdiepingsniveau een koppeling te maken tussen de horecaruimte van het zwembad en de tribune van de sporthal.

Het nieuwe zwembad is zowel in materialisatie als in kleurstelling zorgvuldig afgestemd op de bestaande sporthal en de omliggende bebouwing.

2521 Zwembad Blokweer, Alblasserdam
2521 Zwembad Blokweer, Alblasserdam