Projecten

Sportcentrum De Terp Wieringerwerf


Wieringerwerf sportcentrum De Terp

Projectomvang
ca. 5.200 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2020-2024
Projectkosten
-

Voor de gemeente Hollands Kroon en Stichting Sport- en Welzijn Wieringermeer (SSWW) werken wij aan het ontwerp en de realisatie van sportcentrum de Terp in Wieringerwerf. Het sportcentrum bestaat uit een sporthal, dojo, multi-functionele danszaal en een 5-baans zwembad met beweegbare bodem en horeca met vergaderfaciliteiten.

Het sportcentrum maakt onderdeel uit van Campus de Terp in Wieringerwerf. De gebiedsontwikkeling van het terrein heeft als doel ruimte te creëren waar het voor alle leeftijden en doelgroepen aantrekkelijk is om te gaan sporten, bewegen, leren en recreëren.

De sportcampus zal naast het sportcentrum ook ruimte bieden aan een integraal Kindcentrum en diverse buitensport voorzieningen zoals een multifunctioneel buitensportveld en een nieuwe atletiekbaan.

schema geschiedenis wieringerwerf

Te midden in de polder Wieringermeer, in de nabijheid van het dorp Wieringerwerf werd een terp gebouwd als mogelijke vluchtplek bij dijkdoorbraken. Op 17 april 1945 blies de Duitse bezetter de dijk van polder op als onderdeel van een inundatiestrategie. Hoewel merendeel van de inwoners een veilig onderkomen zocht op het oude land, vluchtte een klein aantal mensen op de terp.

De polder viel eind 1945 weer droog en daarmee kon begonnen worden aan de wederopbouw. In latere jaren werd het bestaande zwembad, met zowel binnen als buitenbaden, gebouwd op de terp.

Nog altijd is de terp een karakteristiek en beeldbepalend element in het landschap van de polder en van het dorp. Het was dan ook zeer uniek om dit project te kunnen realiseren in en op deze terp.

Het toekomstige sportcentrum wordt gepositioneerd op het kruispunt van de centrale as door de campus en de terp zelf. Door de massa in de terp te leggen ligt de voorzijde aan het maaiveld, terwijl de achterzijde zich direct verbind met de bovenzijde van de terp.

schema inpassing locatie_studie

Het gebouw wordt gedraaid op haar plek. De aanleiding hiervoor is de bestaande draaiing in de polderstructuur. Hierdoor opent het sportcentrum zich richting de Terpweg. Door het insnijden van de terp ontstaat een duidelijk voorplein en een uitnodigend welkom voor bezoekers.

Het volume van het sportcentrum wordt uitgevoerd in een vriendelijke grijsgroene kleur. Om de diverse onderdelen van het rijke programma zichtbaar te maken, krijgt iedere functie zijn eigen subtiele variatie op het grijsgroene kleurpallet.

Een toegevoegde schil om het sportcentrum, zorgt enerzijds voor aansluiting bij de grote volumes en de terp, anderzijds krijgt het gebouw letterlijk een extra laag. De schil bestaat uit twee onderdelen: een stalen frame en daarop een doorzichtige bekleding van strekmetaal. Door het frame een spannende okergele kleur mee geven, blijft deze goed zichtbaar door het witte strekmetaal.

schema materialisatie ext

Met het gebruik van strekmetaal op een solide frame, in verschillende maaswijdtes en daarmee verschillende transparanties, blijven lagen daarachter op een subtiele manier zichtbaar. De gevelopeningen worden gemarkeerd middels sterke kaders wat de aandacht op de actieve gebruikers in het sportcentrum verstrekt.

Achter de schil ontstaan ook interessante patio’s welke een eigen identiteit mee krijgen en op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.

Sportcentrum De Terp

De ambitie van het sportcentrum om iedereen een sportieve plek te bieden, moet ook gelden voor de horeca van het complex. Daarmee wordt het niet alleen een ontmoetingsplek voor haar directe gebruikers, maar ook voor heel Wieringerwerf en haar buren. Het vriendelijke pallet van grijs-groenen van het exterieur vormt de basis en wordt aangevuld met accenten van fris okergeel en chique donkerblauw.

De toevoeging van hout in het interieur benadrukt het warme karakter van het sportcentrum.

Het zwembad heeft een basis van grijsgroene tegels op vloeren en wanden, aangevuld door houten afwerking op het plafond en een deel van de wanden. Door het kleedgebied een donkerblauwe kleur te geven is deze vanuit diverse hoeken in het sportcentrum te herkennen.

Sportcentrum de Terp

In de sporthal wordt warm hout gecombineerd met witte elementen en een beige vilt. Dit materiaal heeft niet alleen een vriendelijke uitstraling maar de ook voor een sporthal belangrijke akoestische kwaliteiten. De eyecatcher van het kleurpallet voor de sporthal bestaat uit een reeks van frisse en krachtige kleurtinten in rood, roze en oranje. Het intensieve kleurenpallet van de sporthal wordt ten slotte nog aangevuld met grootse en heldere signage om de bewegwijzering te bevorderen.

Hiermee wordt het toekomstige sportcentrum van Wieringerwerf alles behalve standaard en gewoontjes.