Projecten

Multifunctionele accommodatie Zijdelwaard


MFA Zijdelwaard Uithoorn

Projectomvang
ca. 4.730 m2 BVO
Opdracht
Design & build, Design & build, Design & build
Looptijd
oktober 2020 – augustus 2022
Projectkosten
ca. € 8.330.000

Het sportcentrum is gelegen in een groene wig centraal in de wijk Zijdelwaard in Uithoorn. Deze groene zone vormt het knikpunt van de stedenbouwkundige structuur van Zijdelwaard en vormt een waardevolle publieke zone binnen de wijk. Dit maakt deze plek voor het buurtcentrum in de nabijheid van de kerk, het winkelcentrum, de school en het sportcentrum een logische keuze.

De nieuwe MFA komt als een houten paviljoen in het omringende bestaande park te liggen. Een natuurlijk, verfijnd en ingetogen karakter geven het gebouw een bescheiden uitstraling.

Aansluitend aan het gebouw worden meerdere pleinen en speelplekken gecreëerd. Een nieuw entreeplein vormt door de ligging een centraal punt in het park. De koppeling met zowel het sportcafé als de buurtkamer creëert de mogelijkheid tot het aanleggen van royale terrassen.

voorpleinen Zijdelwaard Uithoorn

Aansluitend aan het gebouw worden meerdere pleinen en speelplekken gecreëerd.

Op de begane grond van het MFA bevinden zich een sporthal, sportcafe, buurtkamer, kinderdagopvang en een buitenschoolse opvang. De verdieping biedt plek aan een tribune met zicht op de sporthal en de multifunctionele ruimten voor culturele en sportieve activiteiten zoals dans- en muziekles en yoga.

Het overgrote deel van de gevel wordt uitgevoerd in verduurzaamt hout, gelakt in een vergrijsde donkergroene kleur. De houten gevels kennen een sterk ritme van kolommen en balken die portalen van verschillende afmetingen vormen. De sporthal en de puien zijn uitgevoerd in een contrasterende champagne kleur, waarbij de gevel van de sporthal bestaat uit circulaire sandwichelementen en de puien bestaan uit geanodiseerd aluminium.

Op detail niveau zijn er allerlei verschillende subtiele uitzonderingen gemaakt die het gebouw verrijken. Zo is er een luifel toegevoegd in de vakken met het entree, zijn er nest mogelijkheden voorzien in de gevel, heeft het kinderdagverblijf een hogere entree pui in het verlengde van de gang en zijn de rillen van de sporthal doorgetrokken over de polycarbonaat gevel van de sporthal.

Zijdelwaard Uithoorn

Het gehele complex is eigenlijk in een 5-tal hoofdzones op te delen. Allereerst de houten ombouw, die op de begane grond verdeeld is in de sportzone, de buurtkamer met zijn aangrenzende ruimten en het kinderdagverblijf. Op de verdieping bevinden zich verschillende multifunctionele zalen. Daarnaast is er natuurlijk de sporthal die met zijn stalen constructie een duidelijk afwijkende materialisatie heeft.

De sfeer van het interieur van het nieuwe complex wordt voor het overgrote deel bepaald door de CLT hoofddraagconstructie. Vanuit de mogelijkheden met CLT hebben we het hele complex uitgevoerd met een rijkdom aan op maatgemaakte details zoals CLT deuren, kleedkamerbanken, tribune elementen en een speelparadijs voor de kinderen.

Zijdelwaard Uithoorn

MFA Zijdelwaard is één van eerste multifunctionele sportaccommodaties met een casco dat is opgebouwd uit CLT (Cross Laminated Timber) wanden, vloeren en dak elementen die grotendeels in het zicht blijven. Hiermee wordt het aantal afwerklagen geminimaliseerd tot ruimtes waar dit noodzakelijk is én daarnaast maakt deze keuze het casco volledig demontabel.

Naast de sterke focus op circulariteit is er ook uitvoering aandacht besteedt aan het duurzaamheidsthema energie. Met het all-electric integrale installatieconcept gericht op zowel het beperken van energiegebruik en zoveel mogelijk lokaal en hernieuwbaar opwekken is de nieuwe MFA energieneutraal.