Multifunctioneel sportcomplex Oudsbergen (BE)
- Projectomvang
- ca. 8.000 m2 BVO
- Opdracht
- Design & build
- Looptijd
- 2021-
De gemeente Oudsbergen heeft een ambitieus masterplan voor de renovatie van de Sportzone in Opglabbeek. In deze Sportzone zal een nieuw multifunctioneel sportcomplex worden gerealiseerd met daarin ruimte voor een dubbele sporthal, een voetbalclub en een volkssportcentrum.
De sportzone ligt op de overgangszone tussen het centrum van Opglabbeek en het verder gelegen bos van de ‘Duinengordel’. Eén van de groene longen van Oudsbergen.
De huidige sportzone biedt plaats aan een sporthal, een voetbalclub, een tennisclub, een skatebaan en een Finse piste. Het nieuwe sportcomplex zal de bestaande sporthal en voetbal accommodatie doen vervangen.
Het basisvolume van de sporthal staat centraal. Het toevoegen van een lagere “kraag” rondom dit bouwvolume zorgt voor schaalverkleining waardoor het imposante volume van de sporthal zich afstemt op de kleinschalige bouwvolumes van de naastgelegen woonwijk van de Kruisstraat en de Steenweg op Gruitrode.
De cafetaria, de kleedruimten en het volkssportcentrum omwikkelen de centrale sporthal. Door zorgvuldig gekozen gevelopeningen wordt een functionele en visuele relatie gelegd tussen de binnen activiteiten van de sporthal en de buitensportactiviteiten van het sportpark.
Op de verdieping zijn de danszalen en de voetbalcafetaria gepositioneerd die uitkijken over de jeu de boule banen en voetbalvelden.
Het dak op de eerste verdieping is opgewaardeerd tot ruimte voor sporten en verblijven. De ‘open’ trappenpartijen nodigen niet alleen uit tot sportactiviteiten, maar doen ook dienst als verbinding tussen het maaiveld en de voetbalkantine.
Voor de gevelbekleding is er gekozen voor een robuust onderhoudsvrij materiaal. De sportaccommodatie wordt volledig bekleed met een stalen gevelbeplating. Om de plint te accentueren en de dynamiek van het gebouw te benadrukken wordt deels gebruik gemaakt van variërende gevelbeplating en geprofileerde beplating.
De champagnekleurige geveldelen van staalplaat hebben een willekeurige profilering. Hierdoor ontstaat er een spel van verticale belijningen op de gevel. De groene accenten bestaan uit kaders met een invulling bestaande uit staalplaten met een repeterende blokprofilering. Op deze manier wordt er extra tektoniek aan de gevel toegevoegd.
De groene kaders worden ook toegepast bij de witte kroon die het volume van de sporthal accentueert. Ook hier omkaderen zij een staalplaat met een repeterende blokprofilering, al gaat het in dit geval om een witte beplating. De puien worden tevens in het wit worden uitgevoerd.
De mix van bovenstaande ingrediënten zorgt voor een erg mooie en rijk gedetailleerde gevel.
Als basis voor de materialisatie geldt het principe dat de ruwbouw maximaal wordt ingezet als afwerking. Het weglaten van afwerkingslagen komt voort uit de gedachte van circulariteit, waarbij de gebruikte materialen zo eerlijk en puur mogelijk worden ingezet.
Eerlijk materiaalgebruik hoeft niet saai te zijn. Door het creëren van dynamische ruimten met toegevoegde én onderbouwde kleuraccenten, worden binnenruimten aangename belevingsruimten.
Voor het gehele gebouw is het creëren van een huiselijk gevoel een belangrijk uitgangspunt. Ingetogen grijze kleuren van de vloeren, betonblokken en betonstructuur vormen de achtergrond van bewust gekozen kleurenaccenten en ‘warme’ houten accenten in het interieur.