Projecten

Zwembad Herzogenrath (DE)


Zwembad herzogenrath

Projectomvang
ca. 4.200 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
april 2020 - november 2023
Projectkosten
ca. € 13.900.000

Op een echte sport locatie, langs een doorgaande weg richting Aachen, ligt een sportpark met een ruim voetbalveld dat niet langer wordt gebruikt. Dit is de locatie voor een prachtig nieuw ALL-ELECTRIC zwembad voor de gemeente Herzogenrath.

Zo’n ruime bouwkavel, dat biedt mogelijkheden! Door het gebouw niet aan de rand, maar juist centraal op de kavel te positioneren is er ruimte over voor het versterken van de groene kwaliteit van het gebied. Het oude sportveld is omgeven door een verhoogde groene grondwal. Daardoor is er gekozen om het nieuwe zwembad te accentueren en op een terp te leggen. Dit maakt dat het gebouw echt in het oog springt wanneer je er naartoe wandelt.

 


De tuinen rondom het zwembad zijn smaakvol ontworpen door onze partner Marseille Buiten en zorgen voor een zacht, organisch landschap waarin het gebouw echt tot zijn recht komt.

Marseille buiten schets

Het gebouw bestaat uit een viertal bouwblokken die samenwerken als een soort blokkendoos. Door ze terug te duwen of juist naar voren te trekken dragen ze bij aan het vormgeven van de buitenruimtes en geven ze het gebouw die menselijke schaal die gewenst is voor een publiek gebouw.

Herzogenrath schema verticaal

Voor de afwerking van de gevel is er gekozen voor een combinatie van vezelcement- en staalplaat in een warme terra-kleur, waardoor het gebouw echt opvalt in zijn omgeving. De terra-kleurige vezelcementplaten in een gemêleerde range van kleurtonen dragen bij aan de menselijke schaal. De stalengevelplaat in een vergelijkbare kenmerkende kleur, versterken het effect van terugduwen en naar voren halen door ze uit te voeren als diepe kaders.

Zwembad Herzogenrath

Voor de kozijnen is er gekozen voor een natuurlijke, warme uitstraling. Door deze natuurlijke warmte terug te laten komen in de materialisering van het interieur, wordt de relatie tussen het zwembad en de tuin eromheen versterkt.

Herzogenrath interieur

Hout speelt de hoofdrol in het interieur van dit zwembad. Er is gekozen voor een constructie met houtenliggers en alle dichte delen zoals de plafonds worden voorzien van een (akoestische) houten bekleding. Als accentkleur is er gekozen voor een mosgroen dat de blokken met meer gesloten functies zoals de kleedruimtes benadrukt.

Het zwembad krijgt naast een wedstrijdbad een wel heel speciaal doelgroepenbad met peuterbad. Het doelgroepenbad wordt uitgevoerd met een aflopende vloer en krijgt twee volwaardige zwembadbanen, waardoor het zeer geschikt is voor het geven van zwemles. Daarnaast heeft het een wellness gedeelte met een bubbelbank en massagedouches.

Naast het doelgroepenbad krijgt het wellness gedeelte een speciaal ontworpen ligbank die doorloopt in de wand en is voorzien van lichtelementen. Het peuterbad is voorzien van attractieve speelelementen die verschillende leeftijdsgroepen kan vermaken!

Wil je na het bubbelen even naar buiten, dan kan dat! Vanuit het zwembad is er een directe verbinding met een deel van de tuin waar je op een ligbed kunt ontspannen in de natuur.

Zwembad Herzogenrath

Om het zwembad nog een extra kwaliteit te geven wordt er door Studio Gourdin een prachtig grafisch ontwerp gemaakt die in alle onderdelen van het gebouw terug te zien zal zijn. Van de naamgeving bij de entree, de zichtwering rond het badgebied en de mozaïek patronen in het tegelwerk nemen ze je mee op een visuele tocht door het complex.

Naast zwemfaciliteiten en alle andere noodzakelijke functies heeft dit zwembad ook nog een multifunctionele ruimte in het entreegebied. Deze ruimte is met flexibele wanden te scheiden van de rest van het entreegebied en is eenvoudig te vergroten of verkleinen. Net zo geschikt voor een les yoga, als een vergadering of personeelsfeest.

De energieopwekking van het gebouw gebeurt volledig door elektrische warmtepompen, ondersteund door een fotovoltaïsch systeem van 1.000 vierkante meter. De CO2-uitstoot is dus ‘0’!