Projecten

Zwembad Simmern (DE)


Simmern

Projectomvang
ca. 2.927 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2019 – 2021 (start bouw)
Projectkosten
ca. € 9.100.000

In Simmern (Duitsland) wordt er een nieuw zwembad gerealiseerd, Het ontwerp is gebaseerd op het 2521 Gewoon Zwemmen concept waarbij het ontwerp is uitgewerkt op basis van de specifieke wensen van de van de opdrachtgever.

Het zwembad krijgt een 25 meter wedstrijdbad met zes banen, een peuterbad met mini-spraypark en cafetaria. Vanuit de wens om zoveel mogelijk doelgroepen kennis te laten maken met het plezier van zwemmen, is het ontwerp van het zwembad tijdens het proces uitgebreid met een brede familieglijbaan.

Het wedstrijdbad is multifunctioneel te gebruiken door een beweegbare bodem en een klapwand over twee banen. De overige vier banen worden extra diep (3,5 m) uitgevoerd, zodat deze geschikt zijn voor het gebruik van een 3 meter hoge duikplank.

Zwembad Simmern

Het gebouw bestaat uit een plint met daarboven een massief bouwvolume. De materialisering van de gevel is gebaseerd op de lokaal gebruikte bouwmaterialen. In Simmern staan veel gebouwen waar wit stucwerk gecombineerd wordt met hout. Daarnaast wordt er van oudsher leisteen gedolven in deze regio.

Leisteen vormt samen met aluminium in een warme brons kleur de verfijnde plint van het gebouw, terwijl de bovenbouw is ontworpen als een wit sculptuur waarin de plasticiteit is benadrukt door fijn gedetailleerde sneden.

Rondom het gebouw zijn de tuinen aangelegd met veel groen. De terrein verharding is zo aangelegd dat deze ook ruimte biedt aan (jaar)markten en evenementen. Dit maakt het gebouw en zijn omgeving zorgen voor een fijne ontmoetingsplek.

Schema Simmern

De materialisering van de gevel is gebaseerd op de lokaal gebruikte bouwmaterialen.

Waar mogelijk is er is gekozen voor een hoogwaardig afgewerkte constructie, zodat geen extra afwerking nodig is. Dat is duurzaam en bespaard kosten.

Daar waar wel een afwerking gewenst is, is er gekozen voor veel hout en wit, aangevuld met bronskleurige accenten. Een referentie naar de plint van het gebouw. Bij elkaar zorgt het voor een rustig en modern geheel. Ter plaatse van het peuterbad en spray-park is er gekozen voor aansprekend tegelwerk met blauw en turquoise tegels die verlopen van donker naar licht voor een speels effect.

Voor de entreeruimte op de verdieping, waar onder andere de bistro is gevestigd, is een multifunctioneel meubel ontworpen speciaal voor dit zwembad.

Zwembad Simmern