Projecten

Sportcomplex Zaltbommel


Sportcomplex Zaltbommel

Projectomvang
ca. 7.080 m²  BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
november 2018 – augustus 2021
Projectkosten
ca. €15.500.000

Waar ooit gevoetbald werd, zal vanaf 2021 weer gezwommen en gesport kunnen worden in Zaltbommel. Op een markante plek, zichtbaar vanaf de A2 en aan de rand van het ontwikkelingsplan De Waluwe III, zal het hoogwaardige nieuwe sportcomplex worden gebouwd.

Door gebruik te maken van de ligging aan een grote watervoorziening en begroeiing, ligt de kop van het gebouw straks prachtig in het groen. Daarnaast sluit het nieuwe centrum middels een tweezijdige parkeervoorziening optimaal aan bij de omliggende 3 scholen. Een uitnodigend entreeplein biedt toegang aan de voorzijde en de tweede voorgevel van het gebouw ligt op zuid met een heerlijk terras als uitloper van de horeca.

Door drie kenmerkende volumes komt het gebouw tot leven en wordt het karakteristiek. De herkenbare volumes herbergen ieder hun eigen hoofdfunctie. Het meest in het oog springende volume is het smalle, hoge blok in het hart van het gebouw.

Zaltbommel

Hierin bevindt zich een uitnodigende hoofdentree en de gezellige horeca met zicht op zowel droge als natte sport. Rechts van de entree bevindt zich het kleden voor de droge sport, tevens zit hier voor de scholieren een eigen entree. De sporthal kan opgedeeld worden in vier zaaldelen en kan op alle sportniveaus worden gebruikt. Boven op het kleden ligt aan de lange kant van de sporthal een tribune, met in de rug een kantoorstrook voor het personeel en de verenigingen.

In het sfeervolle en overzichtelijke badlandschap ligt een wedstrijdbad met tribune, een doelgroepenbad met peuterbad en glijbaan en een aangenaam horecaterras.

Sportcomplex Zaltbommel

In de materialisatie voor het exterieur is gekozen voor natuurlijke kleuren, met als hoofdelement grote bakstenen geveltegels.

Zaltbommel schema gevel_transparant

Toegepaste materialen in dit sportcomplex zijn per definitie duurzaam en ecologisch verantwoord, hetgeen ook een belangrijke rol speelt in de verschijning van het gebouw. In de materialisatie voor het exterieur is gekozen voor natuurlijke kleuren, met als hoofdelement grote bakstenen geveltegels. Doordat deze tegels ruim een halve meter breed zijn en in vorm en kleur allemaal anders zijn, zorgt dit voor een grovere “pixel” in de gevel en een in het oog springende textuur. Als contrast is er gebruik gemaakt van een glad gedetailleerde metalen gevelplaat.

Het interieur kent een lichte, rustige basis met hier en daar accentkleuren. Daarnaast is in de constructie en plafondafwerkingen veelal gebruik gemaakt van hout, wat een zeer aangename en warme sfeer geeft.

Sportcomplex Zaltbommel
Sportcomplex Zaltbommel

Duurzaamheid en integrale toegankelijkheid hebben de hoogste prioriteit voor de gemeente Zaltbommel en daarom is daar veel aandacht aan besteed. Zo is er een optimale mix aan duurzame energiemaatregelen geselecteerd om het werkelijke energieverbruik van het complex tot een minimum te beperken.

Door ook maximaal energie zelf op te wekken en te verwarmen/koelen met warmtepompen, realiseert de gemeente een absolute voorloper op het gebied van duurzaamheid. De toegankelijkheid komt natuurlijk tot uitdrukking in een ITS symbool, maar daar is de opdrachtgever niet gestopt. Het gebouw is rijk toegerust met technische hulpmiddelen om iedereen maximaal de kans te geven om te sporten en te bewegen.