Projecten

Zwembad Vathorst, Amersfoort


Zwemschool Vathorst Amersfoort

Projectomvang
ca. 700 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juni 2015 – sept 2016
Projectkosten
ca. € 1.800.000

In de kinderrijke uitbreidingswijk Vathorst realiseren wij voor zwemschool R&A Sports and Swimming een zwembad, gericht op het geven van zwemles.

Het gebouw bestaat uit een 10×20 meter zwembad met daaraan grenzend een kleinschalige entree- en horecavoorziening. Vanuit deze “huiskamer” is er voor de begeleiders van de jonge zwemmers direct zicht is in het zwembad. Langs het zwembad liggen de kleedruimten en douches.

Door de heldere opzet is het bad overzichtelijk en daardoor helemaal geschikt voor het geven van zwemles.

R&A Amersfoort

Het paviljoenachtige gebouw wordt op een terp aangelegd, waarbij de zwembadkuip in de heuvel verdwijnt. Door de randen van het volume naar beneden te drukken, ontstaat er een volume met een kap, wat past bij de omliggende historische bebouwing.

De verkleining van het volume zorgt daarbij ook voor een verminderd energieverbruik.

Schema Amersfoort

In kleurstelling zoekt het gebouw ook aansluiting bij de naastliggende bebouwing, welke is uitgevoerd in neutrale kleurtinten en combinaties. Voor de gevel is gekozen voor zwarte houten planken. De bronskleurige felsdakafwerking van het geknikte dak haalt het gebouw uit dit standaardpalet en geeft het gebouw op subtiele wijze een bijzondere uitstraling.

De houten kapconstructie zorgt voor warmte en sfeer in de accommodatie. De perforaties in het hout zorgen voor een uitstekende akoestiek in de zwemzaal.

Amersfoort