Projecten

Zwembad De Kûpe Buitenpost


Front

Projectomvang
ca. 1.900 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2018 - 2021

Het huidige zwembad De Kûpe in Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen) is verouderd en toe aan vernieuwing. Het nieuwe zwembad is met slechts 1.900m² oppervlakte echt een compacte zwemvoorziening te noemen. Compact maar zeker volwaardig met een ruim 25 x 16 meter zwembad, dat door de beweegbare bodem en klapwand in combinatie met een twee temperaturen systeem te gebruiken is door alle doelgroepen.

De locatie van De Kûpe wordt gekenmerkt door zijn ligging aan één van de belangrijkste ontsluitingswegen van Buitenpost, de Kuipersweg. Bij het ontwerp is hierop ingespeeld door de meest publieke functies te situeren aan deze zijde van het gebouw en de gevel hier zoveel mogelijk transparantie te geven. Hierdoor is er niet alleen zicht vanuit het zwembad naar de omgeving, maar wordt het zwembad ook vanuit de openbare ruimte als dusdanig herkenbaar.

Schema buitenpost

In de gebouwmassa zijn er twee accenten aangebracht waardoor het gebouw zich richting de Kuipersweg roteert. Hierdoor ontstaat er een luifel die op een vanzelfsprekende manier nadruk legt op de entree. Het compacte karakter van het gebouw wordt versterkt door het induwen van het dak volume.

Voor de materialisatie van de buitengevel was de inspiratie al snel gevonden. In Buitenpost staan prachtige statige herenhuizen en sfeervolle jaren dertig woningen, die zijn opgetrokken uit baksteen en afgewerkt met sierlijsten. Deze elementen zijn op een moderne manier vertaald in de buitengevels van het gebouw.

Door te kiezen voor een eigentijds metselwerk in een rode baksteen en deze te combineren met een rand van schoonbeton panelen, krijgt het gebouw een moderne, warme en tijdloze uitstraling.


Voor de materialisatie van het gebouw kozen we voor een moderne vertaling van lokale bouwwerken.

Gevelreferentie_buitenpost

Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig en natuurlijk kleuren palet, dat bestaat uit houten wand- en plafondafwerkingen gecombineerd met een lichte vloeren en licht tegelwerk. Als kleuraccent is er ter plaatse van de horeca, kleedaccommodatie en douches gekozen voor een warme donkergroene kleur.

De Kupe Buitenpost
Buitenpost_de Kupe

Natuurlijk speelt ook bij dit zwembad, duurzaamheid een belangrijke rol.  Uniek is de manier van verwarmen. De Kûpe is gelegen naast Enitor Primo, een bedrijf dat kunststof profielen produceert. De restwarmte die dat oplevert zorgt voor de verwarming van het gehele zwembad. Een mooie duurzame manier van verwarmen.

Daarnaast is het volledige dak voorzien van zonnepanelen en wordt er gebruik gemaakt van een warmte-terugwinsysteem, een waterbuffer waarin restwarmte kan worden opgeslagen en led-verlichting door het hele gebouw.  De combinatie van de duurzame maatregelen leiden tot een EPC 0,0.