Projecten

VU sportcentrum, Amstelveen


VU Amstelveen

Projectomvang
ca. 3.850 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juni 2014 – juli 2016
Projectkosten
ca. € 3.500.000

Het sportcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam wordt verbouwd en uitgebreid. Één van de oude gymzalen maakt plaats voor een opdeelbare 24 bij 44,2m sporthal. Daarnaast komt een bouwdeel waarin kantoren, 700 m2 fitness en 250 m2 sportlab worden ondergebracht.

De verbouwing van de voorbouw maakt een royale en overzichtelijke hoofdas mogelijk, waarin een gezondheidscentrum zal worden gehuisvest.

De nieuwbouw sluit aan op het huidige complex als een reeks geschakelde volumes. De bestaande combinatie van metselwerk en plaatmateriaal wordt voortgezet in bijpassende stenen- en metalen gevels. Het reliëf in de metalen gevels wordt gebruikt om een tweede laag van glas achter lamellen te creëren. De lamellen richten het zicht op het omringende park en geven omwonenden meer privacy.

VU Amstelveen
VU Amstelveen

Athletic Skills Model vertaald in het exterieur van het gebouw.

Vanuit een vooruitstrevende en onderzoekende kijk op sport en beweging is het gebouw ontworpen naar het Athletic Skills Model. Het ASM gaat over het ontwikkelen van basisvaardigheden en aanpassingsvermogen middels gevarieerde training. Daartoe hebben bijvoorbeeld de verkeersruimten een dubbelfunctie als trimparcours met klimheuvels en andere hindernissen.

Het verloop van dit parcours wordt zowel in het interieur als het exterieur getoond middels grote glasvlakken.

VU Amstelveen

Verschillende verkeersruimten binnen het VU sportcentrum hebben een dubbelfunctie.

Zo kunnen ze worden gebruikt als trimparcours waarin bijvoorbeeld de trappen functioneren als klimheuvels.

Amstelveen_1
Sportcentrum VU, Amstelveen

In 2017 won het ontwerp voor het VU sportcentrum de Amstelveenz Architectuur vakjuryprijs in de categorie utiliteitsbouw.

De jury roemde onder andere de  architectonische virtuositeit van het complex en de detaillering, welke volgens hen leunt het op de Miesiaanse traditie van ‘less is more’ en wat waar vakmapschap laat zien.

VU sportcentrum Amstelveen