Projecten

Sportcentrum Nieuw Tijenraan, Raalte


Sportcentrum Nieuw Tijenraan, Raalte

Projectomvang
ca. 11.600 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2015 - 2017
Projectkosten
€ 12.800.000,-

Sportcomplex Nieuw Tijenraan zal binnen de gemeente Raalte dé plek worden waar sport en beweging samengaan met sociale en maatschappelijke functies als ontmoeting, educatie en zorg.

Het nieuwe sportcentrum beschikt naast drie zwembaden en twee (koppelbare) sporthallen met tribunes ook over een biljartruimte, fysiofitness, kantoor- en vergaderruimte, beachsportveld en een ruime horeca en ontmoetingsplein.

Naast de vele functionaliteiten kenmerkt Nieuw Tijenraan zich door een grote variëteit aan gebruikers. Deze gebruikers zijn daarom, samen met de exploitant, als uitgangspunt genomen voor het ontwerp.

Schema Raalte_axo

Het compacte ontwerp verbindt alle onderdelen met elkaar via het gezamenlijke ontmoetingsplein, de spil in het plan. De dynamiek en de diversiteit van de gebruikers zorgen voor een bruisende en transformeerbare plek. De uitnodigende trap aan het entreeplein biedt toegang tot het beachsportveld op het dak en creëert een aantrekkelijke verblijfsruimte.

Het complex kent een ingetogen vormgeving met speelse elementen, die zorgt voor een menselijke schaal en een vriendelijke uitstraling. De gevel refereert op een abstracte wijze aan natuurlijke elementen. Zo is de plint opgevat als de ondergrond in de vorm van aardelagen en is daartoe uitgevoerd in verspringend zandkleurig metselwerk. Boven de plint is de gevel van het complex uitgevoerd in een metalen gevel beplating met een reliëf dat verwijst naar boomstammen.

Schema Raalte_gevel

De gevel refereert op een abstracte wijze aan natuurlijke elementen.

Ook in de materialisatie van het interieur komen elementen uit de natuur terug. Er is gekozen voor naturelle materialisering met hout, metselwerk en antraciet, wordt afgewisseld met felle kleuraccenten, als afspiegeling van de verschillende gebruikersgroepen. Als speels element is er gekozen om een grafische laag toe te voegen van natuurlijke elementen zoals jaarringen en blader reliëfs.

Er zijn veel duurzaamheidsmaatregelen getroffen, waaronder PV panelen, hoge isolatiewaarden, warmteterugwinning op water en op de aangesloten rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hierdoor levert het gebouw netto meer energie op dan dat het gebruikt, en kan het met recht het duurzaamste sportcomplex van Nederland genoemd worden.

Sportcentrum Nieuw Tijenraan Raalte