Projecten

Zwembad De Vijfsprong Rucphen


Rucphen

Projectomvang
ca. 1.300 m2 BVO
Opdracht
Design & build
Looptijd
2020-2022
Projectkosten
ca. € 6.000.000

Skiën en snowboarden, hardlopen, tennissen en natuurlijk zwemmen. Sport en recreatie staan centraal in “De Binnentuin” van de gemeente Rucphen. Het oude buitenzwembad “De vijfsprong” is verouderd en zal worden vervangen door een prachtig nieuw wedstrijdzwembad.

De grootste aantrekkingskracht van het gebied waar het nieuwe binnenzwembad wordt gerealiseerd, is ongetwijfeld de enorme groene ligweide die wordt omringt door begroeiing en bomen. Het benadrukken en versterken van deze groene kwaliteit was dan ook de belangrijkste opgave bij het ontwerpen van het nieuwe zwembad voor de gemeente Rucphen.

Zwembad De Vijfsprong Rucphen

Het gebouw heeft een bescheiden massa welke bestaat uit een eenvoudige rechthoek. Toch is dit gebouw allesbehalve saai! Er is gekozen voor een ongelijk verdeelde houten constructie met een eigen ritme. Dat zorgt zowel binnen- als buiten in het gevelbeeld voor een speels effect.

De langste zijdes van het volume worden voorzien van gevelhoge puien die iets terug liggen in een zandkleurig kader. De transparantie zorgt voor een optimale verbinding tussen het zwembad binnen en de ligweide buiten.

Als krachtige tegenhanger zijn de korte zijdes van het volume bijna geheel gesloten met enkel een smalle raampartij welke zorgt voor een spannende doorkijk en de gebruiker een ander perspectief geeft van de omgeving.

Massa schema Rucphen

De materialisering is bescheiden en zacht. Een natuurlijk pallet van aarde tinten die helemaal passen in de omgeving worden gecombineerd met een grijs-groene accenten ter plaatse van de gesloten delen en kozijnen.

De verticale baksteenstrips van de dichte geveldelen worden gemaakt van een baksteen die zijn kleur krijgt door het bakproces. Elke steen heeft zijn eigen unieke kleurtoon door de positie waarin deze is gebakken in de oven. Dit zorgt voor een subtiele kleurverschillen die van nature op elkaar afgestemd zijn.

Zwembad De Vijfslag Rucphen

Natuurlijke materialen en slimme detaillering

De natuurlijke materialen zetten zich door naar binnen. De houtenconstructie wordt aangevuld met houten panelen tegen de wanden en plafonds. Wel heel bijzonder is dat er in de zwemzaal geen enkel ventilatiekanaal zichtbaar zal zijn. Door slimme detaillering en gebruik te maken van de beschikbare ruimte in het overstek langs de gevels, zijn enkel de ventilatieroosters zichtbaar.

Ook binnen is er gekozen voor groen als kleuraccent. De kleurruimtes en entreebalie met koffiehoek worden als “blokken” van groen uitgevoerd door deze kleur door te laten lopen in het plafond

Zwembad De Vijfslag Rucphen

De ruim opgezette ligweide heeft een grote aantrekkingskracht en wordt elk zomerseizoen weer intensief gebruikt. Om de ligweide nog aantrekkelijkere te maken een ook een eigen water element te geven, voorziet het ontwerp in speciaal ontworpen spraypark.

De basis van het spraypark bestaat uit organische vormen welke zijn afgeleid van de bestaande vorm van het terrein waaraan het nieuwe zwembad is toegevoegd. Hierdoor ontstaan er verschillende zones voor spelen en ontspannen. De toegevoegde rotsen geven elke spelactiviteit een eigen plek.

Door het spraypark aan te vullen met tuin- en ligzones is het heel divers en aantrekkelijk voor gebruikers van alle leeftijdsgroepen.

Spraypark Rucphen