Projecten

Sporthal Voorburg


Sporthal Voorburg

Projectomvang
1.885 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juli 2017 – december 2019

De nieuwe driedelige sporthal, in eigendom en beheer van Stichting Scholengroep Spinoza, is bedoeld voor het verzorgen van bewegingsonderwijs voor twee middelbare scholen: het naastgelegen Sint-Maartenscollege en het Gymnasium Novum. Doordeweeks zullen 2 of 3 klassen gelijktijdig gebruik maken van de sporthal. In de avonduren en weekenden is de sporthal beschikbaar voor verschillende verenigingen.

De multifunctionele ruimte op verdieping kan gebruikt worden voor themalessen en voor het afnemen van toetsen en examens.

Voorburg

De sporthal ligt in een prachtig en overzichtelijk park met veel begroeiing en aantal verharde elementen, zoals een speeltuin, met afgeronde vormen waardoor deze alzijdig te benaderen zijn. De vormentaal van het park heeft ons geïnspireerd een alzijdig paviljoen te creëren dat goed past binnen haar groene omgeving.

 

 

Voorburg

Schema gevelprincipe

Sporthal Voorburg

Het paviljoen-achtige karakter van het gebouw wordt versterkt door een duidelijke opdeling te maken tussen een groene en deels transparante plint en bovenbouw met houten verticale lamellen die indirect zicht en licht mogelijk maken. Het buitenblad van de bovenbouw volgt de afgeronde vorm van de onderbouw waardoor een rustige uitstraling wordt bereikt.

Tevens biedt dit de mogelijkheid om de technische ruimte binnen het volume op te stellen.

Voorburg

De entrees en toegang tot de kleedruimtes zijn aan de straatzijde gepositioneerd zodat er interactie is met de omliggende woonwijk. Het groen van het park loopt door in de sportvloer en gangen zodat alle gebieden met elkaar verbonden zijn. De geperforeerde houten wandafwerking in de sporthal zorgt niet alleen voor een goede akoestiek maar zorgt ook voor een rustige sfeer.

De groene kleur van de vloeren loopt door naar boven in en om de multifunctionele ruimte. Door het kleedblok laag te houden is er in de toekomst de mogelijkheid om uit te breiden op de verdieping.


George & Harrison maakten het grafische ontwerp voor de sporthal.

Aan de buitenzijde van het gebouw is een opvallend en dynamisch patroon zichtbaar dat de beweging van de sport vertaalt.

Voor het interieur is er gekozen voor deze grafische letters opgebouwd uit o,a, badmintonshuttles.

Grafische Letters_voorburg
Voorburg

De duurzame en onderhoudsarme materialisatie, hoogwaardige isolatie, hoge mate van transparantie en het compacte volume zorgen dragen bij aan het realiseren van BENG sporthal.