Projecten

Sporthal De Rietlanden, Lelystad


De Rietlanden Lelystad

Projectomvang
ca. 2.500 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
september 2010 – augustus 2012
Projectkosten
€ 3.000.000

De nieuwe sporthal de Rietlanden II  zal samen met de naastgelegen sporthal de Rietlanden I en het gymnastiek lokaal een nieuw bruisend sportcentrum in Lelystad worden. Door de bestaande voorzieningen uit te breiden met een nieuwe hal ontstaat een nieuw complex met een nieuw oriëntatie en zwaartepunt. Door het gebouw tussen de bestaande bouw te zetten krijgt het hele gebied een frisse nieuwe impuls.

Het gebouw deelt de twee langsgevels met de reeds bestaande bebouwing, deze randvoorwaarde is wordt versterkt door de contrasterende materiaalkeuze.

Schema lelystad

Hierbij zijn de langszijden voorzien van een helder gekleurd kleurenpatroon, en hebben beide kopse kanten een licht en transparant uiterlijk. Omdat het entree is verlegd krijgen de sporthallen een nieuwe voorkant welke zich oriënteert op de sportvelden door middel van een grote glazen vide met opvallende trap.

Het gebouw zorgt met behulp van subtiele accenten, zoals perforaties en luiken ervoor dat er meer detail in de omgeving en op het maaiveld komt, en de levendigheid van het gebruik ook buiten te ervaren is.

De Rietlanden Lelystad

Door de goed ingepaste plattegrond ontstaat er op de verdieping een mooie ruimtelijke en functionele koppeling tussen de oude en de nieuwe sporthal. In deze transparante tussenzone is een aangenaam ruimtelijke horecaruimte gesitueerd met zicht op beide zaaldelen. Gekoppeld aan de horeca is een open tribune voorzien richting de nieuwe hal en een buitenterras met zicht op het buitensporten. Op de begane grond zorgt de gang met 6 kleedkamers voor een heldere koppeling tussen het bestaande deel en het nieuwe entree en sporthal.

Voor de materialisatie van het interieur is een sober en ingetogen pallet met frisse accenten in vloeren en wanden uitgezet, waarbij de textuurverschillen tussen de schoonmetselwerk binnenwanden en de gladde vloeren een spannend geheel vormt. De keuze voor duurzame materialisering zorgt voor een duurzaam aangenaam sportklimaat met een ruimtelijke kwaliteit.

Sporthal De Rietlanden, Lelystad