Projecten

50m zwembad The Student Hotel, Amsterdam


TSH Amsterdam

Projectomvang
425 m² BVO
Opdracht
Design & build
Looptijd
juni 2016 – februari 2017
Projectkosten
ca. € 1.400.000

In de kelder van The Student Hotel is een uniek 2-baans 50m zwembad gerealiseerd. De exploitatie van deze SwimGym is in handen van oud olympisch zwemmer Johan Kenkhuis. De grootste uitdaging was om het zwembad, de kleedruimtes, douches en 2 vluchtroutes zowel in te passen in de binnen de bestaande kolommenstructuur van het op palen gefundeerde gebouw.

Het prachtige ritme van de bestaande constructie en het rauwe karakter is in het ontwerp behouden en zoveel mogelijk benadrukt. De voet van de kolommen is voorzien van tegelwerk als lambrisering en het balkenraster is ingevuld met een white wash houten akoestisch plafond. Eén van de vluchtroutes is als zwart stalen spiltrap opgenomen in de zwemzaal.

Student Hotel_schema oud naar nieuw

Inpassing nieuw zwembad binnen de bestaande kolommenstructuur van het op palen gefundeerde gebouw.

Door de kleedruimten  en het doucheplein op de hoogte te leggen van het zwembad is er de ruimte ontstaan om daaronder een bouwkundig zandfilter en pompen te plaatsen. Vanaf het doucheplein heeft de bezoeker zicht op het bad door een pui die dienst doet als thermische scheiding.

De breedte van de banen is gemaximaliseerd door aan 1 zijde een overloopgoot te maken en aan de zijde van de naastgelegen fitness het bad te verbreden en te voorzien van een extra drijflijn om de golfslag te breken. Het bufferen gebeurt niet in de goot maar onder het perron waardoor geluidsoverlast uitblijft. Door het plaatsen van een klapwand kan het zwembad zowel als 2 x 50m als 4x 25m gebruikt worden.

In kleurstelling en inrichting is aangesloten op het palet van TSH. De basis is wit en zwart, met geel en blauwe kleuraccenten. In samenwerking met George&Harrison, is er een sterke grafische laag aan het ontwerp toegevoegd.

Student Hotel Amsterdam