Projecten

Zwembad De Crommenije, Zaanstad


Crommenije Zaanstad

Projectomvang
ca. 5.560 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juni 2014 - 2017

Zwembad de Crommenije bestaat uit een binnenbad met een 8-baans wedstrijdbad, een doelgroepenbad en een recreatiebad.

Daarnaast is er een gymzaal welke met name gebruikt wordt voor onderwijs. Het gebouw ligt aan een ligweide met daarop een 50-meterbad met een apart springbassin en een ondiep bad voor de peuters en kleuters.

De unieke waterbeer werd speciaal ontworpen voor het peuterbad en biedt een bijzondere beleving voor de jongste bezoekers.

De Crommenije Zaanstad

Door het gebouw verhoogt aan te leggen, is het nieuwe complex voorbereid op een toekomstige maaiveldverhoging en blijft het zwembad grotendeels uit het grondwater en de archeologische zone.

Het binnen- en buitenprogramma liggen aan een doorgaande route, die middels een flauwe helling het hoogteverschil overbrugt en alle programmaonderdelen aan elkaar verbindt.

de Crommenije Zaanstad

Het gebouw is zodanig georganiseerd dat vanuit de centrale entreehal met horecafunctie zowel de binnenbaden, de gymzaal als de ligweide met buitenbaden ontsloten kan worden.

Door de verschillende programmaonderdelen binnen het gebouw te verschuiven en te voorzien van een kap, ontstaat er een vriendelijke volume wat door de kapvormen de associatie opwekt van een paviljoenachtige buurtvoorziening.

De aanwezige hoogteverschillen op de ligweide worden ingezet als speelvoorzieningen voor de ligweide, door hier een glijbaan op te leggen en door er waterstroompjes vanaf te laten lopen.

 

de Crommenije zaanstad
Crommenije Zaanstad

De materialisatie van de gevel is een moderne interpretatie van de traditionele Zaanse huisjes, waarbij afwisselende plankrichtingen en texturen gebruikt worden.

Tezamen met witte ogen en een koperkleurig felsdak ontstaat een subtiele combinatie van materialen en kleuren die refereren aan de traditie van de Zaanstreek. Met het hoogteverloop zorgt dit ervoor dat het gebouw zich op een vanzelfsprekende manier in de omgeving voegt.


De materialisatie van de gevel is een moderne interpretatie van de traditionele Zaanse huisjes met afwisselende plankrichtingen en texturen.

Schema Zaanstad_transparant

Er zijn een groot aantal energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals hoogrendementswarmteterugwinning op de luchtbehandelingskasten, een hoge Rc-waarde voor dak en gevel, LED-verlichting in het hele complex, laag-temperatuursverwarming.

Door de toepassing van trommelfilters voor de waterbehandeling kan er volstaan worden met een lager filtercapaciteit, wat zorgt voor een aanzienlijke energie- en waterbesparing.