Projecten

Zwembad De Wisselslag Venlo


De Wisselslag Venlo

Projectomvang
ca. 4.320 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
oktober 2021 – maart 2025
Projectkosten
-

In het mooie Limburg wordt een prachtig nieuw zwembad gerealiseerd.

De locatie voor het nieuwe zwembad De Wisselslag in Venlo, heeft een zeer hoge kwaliteit als groengebied met een mooie groene bufferzone rondom de open ligweide en volgroeide solitaire bomen die verspreid staan op de ligweide.

Bij de plaatsing van het gebouw in het plangebied is deze kwaliteit behouden en waar mogelijk versterkt. De ingang van het terrein aan de driedecember singel zorgt voor de positionering van het zwembad aan de westzijde van de locatie.

Door de bomen te projecteren op de locatie voor het nieuwe zwembad zien we dat deze de rechthoekige, meest optimale gebouwvorm doorbreken.

Schema_inpassing situatie_venlo

We knipte het gebouw vervolgens op in losse programmatische blokken en plaatsen deze tussen de bomen.

Naast dat zo de bomen behouden kunnen blijven, zorgt dit ook in een spannende lay-out van de plattegrond, waarbij de verbinding tussen binnen en buiten, zwemmer en natuur, gemaximaliseerd wordt. Het gebouw krijgt zo een ruimtelijke kwaliteit die optimaal gebruik maakt van het reeds aanwezige groen.

De Wisselslag Venlo

Het gebouw bestaat uit 3 zwembaden; een wedstrijdbad, multifunctioneel bad en therapiebad met een whirlpool. De baden kunnen aan elkaar gekoppeld worden, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken.

Door de baden aan kant van het entreeplein te leggen ontstaat er vanaf het entreeplein een zichtbare verbinding met de hoofdfunctie van het gebouw, wat de bezoeker uitnodigt om het zwembad te gebruiken. Door de hoekverdraaiing ontstaat er een aantal interessante volumes tussen de verschillende baden. Door in een van deze volumes de whirlpool te plaatsen, heeft deze een volledig uniek karakter gekregen.

Via de centrale entree zijn alle baden zichtbaar en zijn de diverse functies eenvoudig te bereiken.

De materialisering van het exterieur kan worden samengevat in vier kernbegrippen: verbindend dak, monolieten volumes, transparantie en zichtbare duurzaamheid.

Zowel het dak als de plint van het gebouw zijn als doorlopende horizontale lijnen vorm gegeven. Met deze verbindende vlakken wordt een overgang tussen binnen en buiten versterkt en worden de ruimten onderling verbonden.

Tussen de doorlopende horizontale banden van het dak en de plint zijn de volumes gematerialiseerd als orthogonale monolieten. Deze stevige robuuste steenachtige volumes in een vriendelijke zandkleur geven het gebouw een tijdloos karakter.

Door verdiepingshoge grote glaspuien in de gevels wordt een maximale transparantie en relatie met de groene parkachtige omgeving gerealiseerd. Met het groene dak als 5e gevel en het zichtbaar maken van het opgevangen regenwater worden duurzaamheidsmaatregelen ook voor omliggende bewoners en bezoekers zichtbaar.

De Wisselslag Venlo

Door de verdraaiing van de programmablokjes, welke is ingegeven door de solitaire bomen in het plangebied, ontstaat er een spannend interieurlandschap. De massieve blokken in de open ruimten zorgen ervoor dat er steeds iets nieuws te ontdekken is

Het nieuwe zwembad zal als een huiskamer gaan voelen voor de bezoekers. Er is bewust gekozen geen groots gebaar te maken, maar voor een subtiele inpassing in het groen te gaan. Het gebouw zal aansluiten bij de menselijke maat en zo voelen als een aanvulling voor de buurt en stad.

Het kleurenpallet bestaat uit verschillende lichte aarde tinten die goed samen gaan met het houten dak. Voor de materialisering van de massieve blokken in de zwemzalen kiezen voor een antracietgrijze bekleding met bioLITH tegels.

Materialisering De Wisselslag Venlo

Materialisering De Wisselslag Venlo

Het ontwerp van een nieuw zwembad vertelt duurzame verhalen! Circulariteit betekend dan ook meten, toetsen en besturen. Het begint bij meten en weten hoe circulariteit geconcretiseerd kan worden. Voor De Wisselslag streven we naar om het nieuwe zwembad minimaal 50% circulair te maken. Om optimale circulariteit te behalen is er gelet op de geselecteerde materialen en op de manier waarop deze worden uitgevoerd.

Zo is er bijvoorbeeld gekozen prefab houten dakelementen waardoor er geen hangende plafonds nodig zijn voor een prettige akoestiek en een aangenaam warm klimaat en  passen we Ecocrete, beton van oud beton bestaande uit 100% beton granulaat, toe. Ook in de afwerkingen zetten we in op circulair materiaalgebruik. Zo maken we gebruik van bioLITH tegels, PET vilt en Honext gerecylede beplating.