Projecten

Nieuwbouw 50m zwembad Twentebad, Hengelo


Hengelo_front

Projectomvang
ca. 2.750 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
juni 2016 – april 2018
Projectkosten
ca. € 6.000.000

Het Twentebad krijgt met de overkapping van het 50 meter buitenbad een nieuwe troef in handen. Niet alleen belooft dit dé 50 m zwemaccommodatie van het Oosten te worden, het bad zal ook voor recreatieve zwemmers en het schoolzwemmen een thuis bieden.

De overkapping en bijbehorende kleed- en bergingsfaciliteiten zullen de blaashal, die jarenlang als overkapping heeft gediend, vervangen en zowel voor de zomer als de wintersituatie een volwaardige binnen zwembad opleveren.

Het parklandschap van de huidige ligweide en het gevoel van buiten zwemmen, zijn uitgangspunten geweest van het ontwerp. Daarnaast is het ontwerp gericht op het creëren van een prettige topsportomgeving waarin zwemmers optimaal kunnen presteren , inclusief akoestiek, klimaat, en logistiek.

Twentebad Hengelo

Het gevoel van buiten zwemmen is het belangrijkste uitgangspunt geweest bij het ontwerp.

Als een nieuw paviljoen in de ligweide, ligt het uitnodigende volume centraal tussen de baden en in het park. De grote hoeveelheden glas zorgen voor een echt buitengevoel voor de gebruikers, en de goudkleurige sprankelende gevel zorgt voor een bijzondere en gevarieerd beeld.

Met warme tinten van de afwerkingen binnen en buiten blijft het een vriendelijk gebouw, en door de speelse plint, constructie  en overstekken krijgt het ook op menselijke schaal een aansluiting bij de bestaande bouw en de buitenbaden.

De nieuwe flexibele tribunes bieden plaats voor toeschouwers waardoor het bad geschikt is voor wedstrijden en andere evenementen.

Twentebad Hengelo
Zwembad Twentebad, Hengelo

Naast het creëren van een permanente overkapping wordt ook het bassin ook eigenlijk helemaal nieuw. In de hergebruikte betonkuip wordt een volledig nieuw, prefab RVS bassin geplaatst met daarin een deelbare klapwand zodat het bassin ook (gedeeltelijk) als 25 m gebruikt kan worden. Waar mogelijk zijn circulaire materialen toegepast, o.a. in de eerlijke houtconstructie.

De toepassing van o.a. warmtepompen, PV(T) panelen, speciale daglichtkoepels voor optimaal daglichtgebruik, dak-, gevel- en vloerisolatie met een verhoogde isolatiewaarde, triple glazing, een geavanceerd gebouwbeheerssysteem en de plaatsing van een trommelfilter maken het nieuwe bad zeer energiezuinig.

Zwemmen in topcondities terwijl je je buiten voelt. Zie de zon opkomen en ondergaan door de transparantie tot aan het waterniveau.