Projects

Sports complex Den Butter, Gilze en Rijen


Sportcomplex den Butter, Gilze en Rijen

Size
5.350 m2 GFA
Commission
Integrated design
Duration
november 2016 – april 2018
Budget
ca. € 8.150.000

The new sports complex is located on the edge of Rijen’s recent developed neighbourhood the ’Vliegende Vennen” and the adjoining rural area. By minimising the use of paving and accentuating the old carriage track, the volume is carefully embedded in the green landscape.

 

Schema_Gilze_locatie den Butter

Visitors of the new complex are all welcomed in the centrally located reception area which also functions as a café. From the reception area the visitors have a view of the sports hall and the swimming pool and access to all areas, including the spectators stand on the first floor. The clear and transparent lay out of the building, with its continuing sightlines, ensures a strong sense of orientation, safety and optimal operation of the complex.

Gilze en Rijen

The relationship with its green surroundings plays a significant role in the design. Entering the dressing area of the swimming pool, visitors walk along a completely transparent facade. From the more introverted changing rooms and showers they enter the pool where again they are visually surrounded by the landscape.

In the sports hall strategically chosen windows give both the athlete and visitor a view of the green surroundings. The café has large windows facing the terrace and entrance square as well as a large skylight.

The durable and sustainable materialisation of the complex consists of a dark, wooden exterior, fitting with its green and agricultural location and a serene and natural palette of light colours in the interior.

Sportcomplex Den Butter, Gilze en Rijen

The durable and sustainable materialisation of the complex consists of a dark, wooden exterior, fitting with its green and agricultural location and a serene and natural palette of light colours in the interior.

Den Butter

Bright coloured accents can be found in the restaurant, dressing rooms and locker area. The large and prominent window panes are executed in a light colour. The richness in detailing creates an extra layer in the seemingly simplistic materialisation.

The large prominent openings in the facade are executed in a light shade. Despite the simplistic materialization of the dark wood, light façades and the serene interior, we have added a wealth of detail in various places.

 

Den Butter
Den Butter

The high sustainability ambitions for the new complex where not only met, but even improved with an EPC-score of 0,63 and an average GPR of 8,55. The foundation for these high scores is formed by the well-balanced installation concept.

This includes a hybrid heating system, the placement of 485 solar panels, the use of a Climotion (BAOPT) ventilation system in both the swimming pool and the sports hall, the use of triple glazing, the use a sand filtration system and LED lighting throughout the complex.

These innovative techniques are all connected and monitored by the intelligent and easy-to-use energy and climate control system.