Projecten

Sportcomplex Den Butter, Gilze en Rijen


Sportcomplex den Butter, Gilze en Rijen

Projectomvang
5.350 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
november 2016 – april 2018
Projectkosten
ca. € 8.150.000

Het nieuwe sportcomplex Den Butter is gelegen op de rand van de nieuwe wijk de Vliegende Vennen van Rijen en het aangrenzende weidse platteland.

De groene locatie heeft een landschappelijke invulling gekregen met een minimum aan verharding waarbij het “oude karren spoor” van Den Butter wordt geaccentueerd en het bouwvolume op een zorgvuldige wijze is ingepast.

Schema_Gilze_locatie den Butter

De bezoekers van het nieuwe complex worden allemaal ontvangen in de centraal gelegen entreehal die tevens dienst doet als horeca. Vanuit de entreehal hebben de bezoekers zicht op én toegang tot het zwembad en de sporthal op de begane grond en de tribune op de verdieping. De heldere opzet van het complex met doorlopende zichtlijnen draagt bij aan de oriëntatie, de sociale veiligheid en het optimaliseren van de exploitatie.

Den Butter_gilze

De relatie met de groene omgeving speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Zo beweegt de zwembad bezoeker zich langs een volledig transparante gang bij binnenkomst in het kleedgebied om vervolgens door de introverte ruimte van de kleedcabines en de douches richting de zwemzaal te lopen waar men zich tussen de bomen waant.

Ook in de sporthal heeft de sporter en toeschouwer op strategisch gekozen posities zicht op de groene omgeving. De horeca heeft naast een grote pui richting het terras op het entreeplein een groot opening in het dak.

 

Sportcomplex Den Butter, Gilze en Rijen

De duurzame materialisatie van het complex bestaat uit een donkere houten gevel, passend de groene en agrarische omgeving.

Het interieur kent een sereen en neutraal pakket aan natuurlijke lichte kleuren met kleur accenten die zijn terug te vinden in de horeca, kleedcabines en lockers. 

Den Butter Gilze

De grote prominente openingen in de gevel zijn in een lichte tint uitgevoerd. Ondanks de eenvoudige materialisering van het donkere hout, lichte puien en het serene interieur hebben we op verschillende plekken juist een rijkdom toegevoegd in de detaillering.

Den Butter Gilze
Den Butter Gilze

Het nieuwe sportcomplex heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid nagestreefd en waargemaakt; een EPC score van 0,63 en een gemiddelde GPR van 8,55. De basis voor deze goede scores wordt gevormd door een uitgebalanceerd installatieconcept.

Dit concept bestaat o.a. uit een hybride verwarmingssysteem, de plaatsing van 485 PV panelen, het gebruik van het energiezuinige Climotion (BAOPT) systeem in de zwemzaal en sporthal, de toepassing van triple beglazing, het plaatsen van bouwkundige zandfilters voor de waterzuivering en LED verlichting in het gehele complex.

Alle vooruitstrevende technieken worden aan elkaar verbonden middels een intelligent en zeer uitgebreid gebouwbeheersysteem (GBS) dat ook nog eens makkelijk bedienbaar is.