Projecten

Nieuwbouw zwembad Anklam (DE)


Nieuwbouw zwembad Anklam

Projectomvang
ca. 2.885 m2 BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2019 – 2021
Projectkosten
ca. € 9.400.000

In het noordoostelijke puntje van Duitsland, vlakbij het eiland Usedom, ligt Anklam. Hier wordt er een spiksplinternieuw 2521 Gewoon Zwemmen zwembad gerealiseerd.

Aan de rand van het centrum en te midden van typisch Oost-Duitse `Plattenbau`, nieuwbouwwoningen en een school, vormt het nieuwe zwembad een centraal ontmoetingspunt in de wijk. Het zwembad krijgt een 25×21 meter wedstrijdzwembad dat bestaat uit 8 banen. Door de toepassing van een beweegbare bodem in de lengterichting over 3 banen, is het zwembad multifunctioneel te gebruiken door diverse doelgroepen.

Het was de wens van de opdrachtgever om de sauna uit het bestaande bad te behouden. De sauna is geïntegreerd in het ontwerp en is straks bereikbaar vanaf het perron rondom het bad.

Op de begane grond bevindt zich, behalve de personeelsruimtes, ook een fitnessruimte.

Schema zwembad Anklam

Het gebouw bestaat uit een plint met daarop een volume waarin het zwembad zich bevindt. De plint is uitgevoerd in hoogwaardige betonelementen gecombineerd met goudkleurige, geprofileerde beplatingen en strakke puien, een moderne vertaling van de Plattenbau in de omgeving.

Voor het volume is er gekozen voor een metalen beplating in een lichte kleur groen. Het toegepaste raster geeft de gevel een speelse dieptewerking. Dit in combinatie met het lichte groen zorgt het voor een zachte en frisse uitstraling van het gebouw.

Zwembad Anklam

Het gebouw ligt langs de Lindenstrasse een belangrijke doorgaande weg door het groene hart van de wijk. Om de menselijke schaal in relatie tot de omgeving te waarborgen is ervoor gekozen om een heuvel tegen het gebouw volume te laten opkruipen. Hierdoor vloeit het gebouw als het ware samen met zijn omgeving.

Door de grote gevelopeningen ter plaatse van het zwembad en de bistro, wordt het menselijk contact tussen binnen en buiten optimaal in stand gehouden.

Zwembad Anklam

Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig kleuren palet, dat voornamelijk bestaat uit witte wand- en plafondafwerkingen gecombineerd met een lichte vloeren en licht tegelwerk. Als tegenhanger worden de wanden van de sauna en douches uitgevoerd in een warm donkerblauw tegelwerk en in de kleedruimtes wordt de witte afwerking aangevuld met goudkleurige accenten.

In de entreeruimte op de eerste verdieping kom je binnen in de bistro welke zo is ingericht dat je onder het genot van een kopje koffie kunt kijken naar de fanatieke zwemmers en kinderen die oefenen voor hun eerste zwemdiploma.

Ook hier is er gekozen voor een lichte en natuurlijk afwerking bestaande uit witte en houten wanden en plafonds, aangevuld met donkerblauw en goud als luxe accentkleuren. De tegelvloer met patroon naar eigen ontwerp, zorgt voor een speels effect in de ruimte.

Zwembad Anklam

Het zwembad is net als alle andere zwembaden gebouwd volgens het 2521 Gewoon Zwemmen concept, ware topsportklasse als het gaat om duurzaamheid. Als extra duurzaamheidsvoordeel wordt er gebruikt gemaakt van het stadsverwarmingsnet van de stad Anklam.