Projecten

Nationaal zwemstadion Litouwen, Vilnius


Nationaal zwemstadion Litouwen, Vilnius

Projectomvang
ca. 10.200 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2015 - 2021
Projectkosten
ca. € 25.000.000

Het zwemcomplex van Vilnius (Litouwen) met een 50- en een 25 meter bad met springbassin wordt gerealiseerd in de wijk Lazdynai. Deze wijk onderscheidt zich van andere Sovjet wijken doordat het stedenbouwkundig plan zich aanpast aan het bestaande landschap. Vanuit deze filosofie wordt ook nieuwe zwembad landschappelijk ingebed.

De baden zijn zo ver mogelijk achter op het kavel gepositioneerd. Door ze in de heuvel te verzinken lopen de tribunes op de eerste verdieping vloeiend over in de heuvel en ontstaat er ruimte voor een royaal entreeplein. De entree van het gebouw is vormgegeven als een glazen uitsnede in de heuvel. De hoger gelegen badoverkapping is ontworpen als een markant ‘zwevend’ object dat de vorm van de heuvel volgt.

 

Schema vilnius

Bij het ontwerp van de begane grond met entreehal, fitness, kantoren en kleedruimten waren flexibiliteit en overzicht leidend. Het café op de verdieping ligt tussen de baden en het park en is ook direct van buitenaf toegankelijk. De tribunes omringen de twee baden en vormen samen een continue lus, waardoor een echte arena ontstaat.

Nationaal zwemstadion Litouwen, Vilnius
Schema zwemstadion litouwen

De tribunes omringen de twee baden en vormen samen een continue lus, waardoor een echte arena ontstaat.

De toepassing van gebogen glas in combinatie met glasvezel betonplaten geeft het gebouw de majestueuze uitstraling die hoort bij een belangrijke publieke sportaccommodatie. Het gedeeltelijk ondergrondse ontwerp, met zijn compacte configuratie, optimaal gebruik van daglicht en slimme installaties maakt een zeer duurzame exploitatie mogelijk.

Zwemstadion Vilnius