Het oude 50 meter bad werd getransformeerd naar een nieuw recreatie- en doelgroepenbad.
Een gezamenlijke gevelschil verbindt alle onderdelen.
Nieuwbouw stedelijk zwembad Aalst (BE)
- Projectomvang
- ca. 10.400 m² BVO
- Opdracht
- Design & build
- Looptijd
- augustus 2018 – december 2020
- Projectkosten
- ca. € 25.000.000,-
Het nieuw stedelijk zwembad Aalst zal op regionaal niveau uniek zijn op sportief gebied, met een 50 meter bad, springtoren voor schoonspringen, een 25×35 meter bad, onder meer voor waterpolo en duiken, en een multifunctionele sportzaal zodat ook trainen voor het triatlon in het sportcomplex mogelijk is. Daarnaast biedt het recreatiebad met ruim 220 meter aan glijbanen een uitdagend aanbod voor jong en oud. Het doelgroepen- en instructiebad met aangrenzende wellness zone kan zowel aan het sportlandschap als het recreatielandschap gekoppeld worden.
Het hart van het complex wordt gevormd door een ruime entreehal met een monumentale trap en horeca met zicht op alle baden en het omringende landschap. Er zijn kantoren beschikbaar voor huurders en pop-up initiatieven en maakt een beheerderswoning deel uit van het complex.
Het elegante paviljoen-achtige gebouw reageert op zijn groene omgeving met verschillende accenten in het gebouwvolume die op een bijzondere manier gematerialiseerd zijn. De transparantie van de plint, het doortrekken van het park op het terras van de horeca en de schuin oplopende houten luifel zorgen voor een maximale interactie tussen het zwembad en het omringende landschap. Deze details en accenten geven het gebouw bovendien een menselijke schaal.
De bouw van het zwembad zal een nieuwe impuls geven aan de kwaliteit van het hele zwembadpark waar het gebouw integraal deel van uit maakt. Het landschapsontwerp van Marseille Buiten | ruimtelijk ontwerp omarmt de bestaande kwaliteiten van het park en creëert nieuwe verbindingen waarmee het park beter wordt ontsloten en aantrekkelijker is om te vertoeven.
Door te kiezen voor het hergebruik van de kwalitatieve bouwdelen van het bestaande zwembad is het ontwerp een voorbeeld van duurzaam renoveren en circulariteit. De toepassing van een innovatief installatieconcept, de keuze voor duurzame en natuurlijke materialen en het optimale gebruik van daglicht, zorgen niet alleen voor het minimaliseren van het energieverbruik en de milieubelasting maar creëren tevens een warm en aangenaam klimaat voor de gebruikers en bezoekers van het nieuwe zwembad.