Projecten

Sportcentrum IISPA, Almelo


Front_project_almelo

Projectomvang
ca. 10.500 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
december 2006 - december 2009
Projectkosten
€ 14.000.000

Het complex is volledig opgebouwd uit sportgerelateerde functies. Het gebouw is een compositie van twee turnhallen, een breedtesporthal met drie zaaldelen en een topsporthal met een toeschouwerscapaciteit van 1.500 toeschouwers.

Naast de hoofd-sportruimten zijn er in het gebouw een aantal ruimten ter ondersteuning van de topsport opgenomen. Zo is op begane grond een ruimte gereserveerd voor het sportmedische centrum, is aansluitend op het topturnen een fitness en krachthonk gerealiseerd en zijn er op de eerste verdieping een aantal studie- en werkruimten gecreëerd.

Schema almelo

Door de beperkte ruimte op het kavel is er gekozen om de grote sportvolumes splitlevel ten opzichte van elkaar te plaatsen, deels onder maaiveld. Hierdoor ontstaat er interactie tussen de verschillende sporten en sportbeoefenaars, met als filosofie; “zien sporten is doen sporten”.

Almelo
Almelo

In totaal verblijven er tijdens grote evenementen regelmatig meer dan 2.500 personen tegelijkertijd in het gebouw. Voor de publieksstroom is er gekozen voor een overdimensionering waardoor bij evenementen pieken goed opgevangen kunnen worden.

Door plekken te creëren zoals brede trappartijen, horeca, extra evenementen uitgiftepunten, tribunes en vip/pers ruimten tussen de hoofd sportvolumes ontstaat er een divers scala aan verblijfsplekken binnen het gebouw. Deze plekken zijn vaak alzijdig en hebben relaties met meerdere publieks -of sportruimten.

Maquette_klein_transparant

Een speciaal voor dit gebouw ontworpen taatsdeur geeft toegang tot de entree van het complex.

Almelo_2

De verkeerszones zijn voor een groot deel langs de buitengevel gelegd. Door deze positie te combineren met een opvallende geel-kleurige vloer, ontstaat er een levendig beeld van sporters en bezoekers die zich in en door het gebouw bewegen.  De gevel is voorzien van een grafische tekening uitgevoerd als structuur (overdag) en deels als perforatie waardoor het gebouw ’s avond opgloeit en transformeert.

Gevel_dag en nacht_almelo