Projecten

Zwembad Fletiomare, Utrecht


Fletiomare Utrecht

Projectomvang
3.800 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
januari 2006 - januari 2009
Projectkosten
€ 8.200.000

Midden in de uitbreidingswijk van Utrecht, Leidsche Rijn is het Leidsche Rijn Park gepland. Het park is ontworpen door West 8, die ook als supervisor hebben gefungeerd voor de planvorming van het zwembad Fletiomare. De voornaamste oriëntatie van het nieuwe zwembad is gericht op de Burgemeester Middelweerdweg. Door de bebouwing parallel aan de weg midden op de kavel te zetten ontstaan er vier tuinen om het gebouw met elk zijn eigen karakter.

Aansluitend op de landelijke omgeving is er gekozen om gebruik te maken van conventionele materialen die op moderne wijze gedetailleerd worden. Zo is er gekozen voor metselwerk gevels, echter zonder traditionele raamopeningen als perforatie. Alle puien zijn uitgevoerd in aluminium, inclusief balkonhekken, ventilatieopeningen en borstwering.

Schema fletiomare

Door de heldere opzet binnen het complex kruisen de verschillende gebruikers elkaar niet. Voor het personeel is er gekozen voor een aparte verticale verbinding naar de personeelsvleugel. Het nieuwe zwembad is alzijdig georiënteerd. Op de begane grond zijn grote glasvlakken gecreëerd waarmee de relatie tussen binnen en buiten ontstaat.

Zwembad Fletiomare, Utrecht

Het interieur wordt gekenmerkt door de hoogwaardige uitstraling van donker tegelwerk i.c.m. Amerikaans eiken in balies en deuren. Kleuraccenten zijn aangebracht in het mozaïek van de peuterbaden, de lockers en kleedcabines (binnenzijde) en de tribunestoelen.

Grafische print fletiomare

In samenwerking met kunstenaar Harmen Liemburg zijn grafische prints op het tegelwerk en screens en een meerlaagse zeefdruk op het glas tot stand gekomen.

Fletiomare_portrait