Projecten

Sportcomplex Wiltsangh Nunspeet


Wiltsangh Nunspeet

Projectomvang
ca. 8.040 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2019 - 2021
Projectkosten
€ 12.875.000

Op een prachtige locatie op de Veluwe kan vanaf 2021 worden gesport in het nieuwe multifunctionele sportcomplex Wiltsangh. Het sportcomplex is onderdeel van een sportpark met een open, parkachtig karakter dat volledig wordt omsloten door groen.

Het nieuwe sportcomplex wordt de centrale ontmoetingsplek in het parkachtige sportpark. Het landschappelijk ontwerp is gebaseerd op de natuurlijke vormtaal van de Veluwe.

Wiltsangh Nunspeet

Het heuvelachtige landschap wordt benut om het gebouw deels verdiept aan te leggen. Hierdoor wordt de visuele omvang van het gebouw beperkt en ontstaat een vriendelijke overgang van landschap naar gebouw. Direct naast het complex ligt het beweegplein dat functioneert als entreeplein voor het sportcomplex, maar ook als verzamelplaats voor alle sporters.

Schema Nunspeet massa

Het bouwvolume is op te delen in vier lagen. De plint, het middenstuk, de dakrand en de hoge volumes. Door het gebruik van een geabstraheerde vormentaal van de glooiende natuur ontstaat er een vriendelijk en natuurlijk bouwvolume. Op deze manier blijft het ontwerp een compacte vertaling van het programma, maar heeft het ook een speels en gelaagd karakter.

Wiltsangh Nunspeet

De gevel bestaat uit een afwisseling van metselwerk en geprofileerde beplating binnen de vier lagen. De bakstenen plint loopt rond het hele bouwvolume en maakt een aantal keren een hogere beweging. Het metselwerk wordt uitgevoerd in drie soorten tegelverband in drie verschillende vlakken.

De geprofileerde beplating geeft door de verschillende profiel afmetingen een gemêleerde en frisse uitstraling.

Wiltsangh Nunspeet

De sfeer van het aangrenzende natuurgebied vormt de basis voor het interieur. Er is gekozen voor een tijdloos en sfeervol basispalet van wit en hout in combinatie met een vloer in verschillende zandtinten. Ook de houten constructie fungeert als een sfeermaker in het interieur.

Als aanvulling op dit basispalet is er gekozen voor een tweetal kleuraccenten. Een diepgroene kleur, geïnspireerd door de groene bossen van de Veluwe, komt terug in belangrijke bezoekersfuncties zoals beide tribunes en het grote glijbaanobject. Een frisse roze accentkleur is terug te vinden in het tegelwerk van de recreatiebaden, maar ook in de meubels, graphics en signage.


Voor het creëren van een speels en sfeervol recreatielandschap is de kenmerkende natuur van de Veluwe gebruikt als inspiratie.

De lagen die de heidegebieden van de Veluwe kenmerken, zijn geabstraheerd tot een dynamisch badlandschap.

Het recreatiebad en het peuterbad zijn vormgegeven met glooiende bewegingen op verschillende hoogtes.
Op deze manier biedt het bad een veilige speelomgeving voor verschillende doelgroepen.

Nunspeet_recreatie concept

Het ontwerp bevat diverse duurzame voorzieningen om een energiezuinig en gezond gebouw te realiseren, waaronder triple beglazing, hoogwaardige isolatie, compact volumes, warmteterugwinning, warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast, en wellicht als 1e ter wereld, zal het doelgroepen bad chloorvrij zijn.