Projecten

Sportcentrum Nieuw Zuilen, Utrecht


Nieuw Zuilen, Utrecht

Projectomvang
ca. 4.200 m² BVO
Opdracht
Geïntegreerd ontwerp
Looptijd
2008 - 2010
Projectkosten
€ 5.500.000

Realisatie van het Multifunctionele Sportcentrum Nieuw Zuilen te Utrecht, bestaande uit onder andere gemeenschappelijke ruimtes, een sporthal met bijhorende ruimtes zoals sanitaire ruimtes, beheer- en bergruimtes, kleed- en wasruimtes. Ook wordt er een danszaal (MF ruimte), een kegelhal (met 6 banen) en buitensportruimtes gerealiseerd.

Een centrale horecavoorziening zal de sportfuncties ondersteunen (paviljoen en terras).

Nieuw Zuilen Utrecht
Nieuw Zuilen Utrecht

Voor het gebouw wordt in het kader van duurzaamheid voorgesteld om te komen tot een CO2-neutrale energieopwekking. Aard- of zonnewarmte kan middels een warmtepomp in het gebouw gebracht worden via een LT-verwarmingssysteem. Met daglicht kan stroomverbruik worden beperkt en door meer massa in de gevel te steken wordt het warmteverlies beperkt en ongewenste gebouwopwarming in de zomer voorkomen.

 


Vanuit het Cradle-2-Cradle gedachtegoed is het gebouw samengesteld uit materialen die de natuur op termijn zo min mogelijk schade berokkenen en er nu niets aan onttrekken.

Nieuw Zuilen_schema materialisering

Daarnaast is er voor gekozen om vanuit het Cradle-2-Cradle gedachtegoed het gebouw samen te stellen uit materialen die de natuur op termijn zo min mogelijk schade berokkenen en er nu niets aan onttrekken. Zo is de gevel gemaakt van gerecyclede baksteen en zijn bijvoorbeeld de kleedkamerblokken opgetrokken uit restpartijen baksteen met een keim afwerking. De houten spanten minimaliseren het staalgebruik, zijn goed recyclebaar en dragen dus bij aan de C2C doelstelling.

Sportcentrum Nieuw Zuilen, Utrecht
Sportcentrum Nieuw Zuilen, Utrecht