Projecten

Omvorming zwembad de Tongelreep te Eindhoven


Eindhoven_tongelreep

Projectomvang
ca. 10.400 m2 BVO
Opdracht
Architectenselectie
Looptijd
2019-2025
Projectkosten
-

In het zuidelijke deel van Eindhoven liggen de Genneper Parken. De Genneper Parken kenmerken zich door een grote verscheidenheid aan sportvoorzieningen. Een van die grootste sportvoorzieningen is het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep.

Het zwembadcomplex bestaat naast het in 2006 gerealiseerde Pieter van den Hoogenband Zwemstadion uit verschillende baden voor recreatiefgebruik. Het zijn deze baden die aan vervanging toe zijn.

De vervanging brengt enige complexiteit met zich mee, aangezien de gemeente Eindhoven de bestaande baden in gebruik wil houden tot de nieuwbouw gereed is. Hiervoor is er gekozen voor een gefaseerde aanpak. In de eerste fase  worden de nieuwe baden met het bijbehorende kleedgebied en ondersteunende functies zoals bergingen gebouwd. Daarna  worden de oude baden en het entreegebied inclusief het eerste deel van de brug naar het zwemstadion gesloopt en wordt in fase twee het nieuwe entreegebouw met de horeca, winkel, kantoren, vergaderruimten en de tribunetrap naar het zwemstadion gebouwd.

Door deze fasering word de gebouwmassa compacter en verder naar achteren op de kavel geplaatst waarmee ook gelijk een  mooi ruim entreeplein wordt gecreëerd en een groene verbinding ontstaat met de natuur van de oevers van de Tongelreep. Voor de invulling van het landschap zochten wij de samenwerking met Felixx landscape & planners.

Eindhoven_tongelreep

Uit de analyse van het landschap bleek dat er van oorsprong drie typologieën van landschappen voorkomen in het gebied. Rondom de Tongelreep bevinden zich de moerasbossen. Op de hoger gelegen delen liggen de natuurlijke bossen op dekzand. Daar tussenin ligt het coulisselandschap dat van oudsher het landschap opdeelde in boskamers m.b.v. houtsingels.

Deze drie types landschap zijn op het plan geprojecteerd en resulteren in een zone van moerasbosgebied rond de Tongelreep, een coulisselandschap ter plaatse van de ligweide en een natuurlijk bos dat halverwege het entreeplein begint en door de aan de nieuwbouw toegevoegde patio’s steekt richting de zone langs de Willem Elschotlaan.

Zo wordt de verbinding met het landschap ook wanneer je binnen het nieuwe zwembadcomplex begeeft optimaal ervaren.

Eindhoven_tongelreep

Bij de inpassing van het programma is ervoor gekozen om het nieuwe kleedgebied tegen het bestaande kleedgebied aan te leggen. Hierdoor zijn alle baden bereikbaar vanuit beide kleedgebieden. De verschillende zwemzalen zijn aan elkaar geschakeld en hebben allemaal uitzicht op de ligweide en het landschap van de Tongelreep.

Het nieuwe 50 meterbad ligt naast het bestaande trainingsbad. Verder richting de ingang liggen achtereenvolgens het 25 meterbad, het instructiebad en het recreatiebad dat bestaat uit een gezinsbad met een rechthoekig gedeelte voor therapie, een peuterbad, whirlpool, familieglijbaan, grote glijbaan en wildwaterbaan. De horeca is geschakeld aan de entreehal en kijkt uit over het recreatiebad, het entreeplein en het landschap richting de Tongelreep.

Eindhoven_tongelreep

In de gevel wordt gespeeld met een transparante plint, welke op sommige plekken is voorzien van lamellen en gesloten geveldelen. De hoogte van de plint varieert en is gerelateerd aan de achterliggende functie. Een groot deel van de gesloten geveldelen wordt uitgevoerd met singles van Pretty Plastic, gerecycled plastic naar Eindhovens design.

Vier tinten antraciet vormen een afwisselend patroon dat op diverse plekken verrijkt wordt met een gradiënt van groentinten. Dit zorgt voor  diversiteit in de geveloppervlakken en laat de gevel aansluiten op het landschap. Andere gesloten geveldelen (van o.a. het entreegebied en het instructiebad) worden bekleed met een geprofileerde staalplaat met een plankprofiel waar aluminium lamellen voorlangs lopen.

Eindhoven_tongelreep

Voor het interieur is gekozen voor een warme en natuurlijke basis met veel houten afwerkingen. Hierop ligt een kleurenpalet met frisse kleuren welke afgestemd zijn op de verschillende gebouwdelen.

Zo zijn er verschillende groentinten toegepast in het kleedgebied, passend bij de patio’s, en is het recreatiebad aangekleed met roze en rood/roze mozaïek en gele speelelementen. De glijbaantoren is afgeschermd door verticale houten lamellen, die ook op andere plekken terug komen als wand- of plafondafwerking.

Eindhoven_tongelreep

Het zwemcomplex onttrekt een groot gedeelte van haar warmtebehoefte (via warmtepompen) uit het watercircuit van het naastgelegen Brabant water. Dit dekt jaarlijks ongeveer 98% van de warmtebehoefte waardoor alleen de resterende 2% hoeft worden opgewekt met gasketels.

Op het bestaande zwemstadion liggen al pv-panelen. Deze worden aangevuld met ca. 1.650 nieuwe pv-panelen op de daken van de zwembaden en het entreegebied. Er is bewust gekozen om onder deze pv-panelen een traditioneel dak toe te passen omdat het hemelwater dat hier wordt opgevangen wordt hergebruikt d.m.v. een UF-RO installatie waardoor het water gebruikt kan worden in de zwembaden. De overige daken  worden  voorzien van een groendak.